SWM-directeur: Consultant bedankt na uitspraken Binda
13 Nov, 00:00
foto
De Amerikaanse consultant Castalia vraagt US$ 1.400 per dag voor doorlichten van de SWM.


De consultant Humphrey Schillevoort heeft zijn werkzaamheden voor de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) per 16 november opgezegd. Dit heeft hij in een brief aan SWM-directeur Marlon Oosterling meegedeeld. Intussen heeft Oosterling de hoofden van de afdelingen ook bericht dat de consultant stopt. Hij heeft dit gedaan nadat Assembleelid Sham Binda (VHP) in De Nationale Assemblee opmerkingen gemaakt had over de Nederlandse consultant die in euro's wordt betaald. Binda drong aan op een onderzoek naar de gang van zaken bij SWM.

Oosterling zegt aan Starnieuws dat hij het erg vindt dat door ongenuanceerde uitspraken van Binda de consultant die registeraccountant is, onmiddellijk een bedankbrief heeft geschreven. De SWM-directeur toont documenten waaruit blijkt dat het Amerikaanse bedrijf Castalia voor hetzelfde werk US$ 1.400 per dag vraagt. Schillevoort ontvangt de tegenwaarde in SRD voor US$ 10.000 per maand. In dit bedrag zijn alle kosten inbegrepen. Hij is bezig het bedrijf door te lichten opdat de zwakke punten worden verbeterd. Door de unificatie van de wisselkoers is het bedrag in SRD gestegen. "Nu kunnen we weer opnieuw beginnen en het gaat het bedrijf meer kosten", stelt Oosterling. Hij vindt dat Binda deze zaak op een andere manier had kunnen bespreken.

Over de jaarverslagen die niet op tijd af zijn, zoals Binda stelde tijdens de begrotingsbehandeling, zegt Oosterling dat de verslagen sinds 2018 opgestuurd zijn naar de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD). Hij merkt op dat hij niet kan bepalen voor de CLAD hoe die haar werk moet inrichten. Oosterling vindt dat Binda eerst de feiten had moeten onderzoeken voordat hij ongefundeerde uitspraken doet in De Nationale Assemblee. Er worden personen besproken die zich niet kunnen verdedigen.

Binda om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij zich niet kan verbeelden dat zijn opmerkingen in DNA zorgen dat een erg goed betaalde consultant bedankt. " Dat betekent voor mij dat er duidelijk wat aan de hand is. Ik hoop dat deze consultant beschikbaar zal zijn als er een onderzoek komt en niet straks vertrekt uit ons land met alle beschuldigingen naar hem toe zodat de werkelijke boosdoeners vrijuit gaan", stelt de volksvertegenwoordiger.
Advertenties