Regeringsleiders, ministers en diplomaten bij 45 jaar Srefidensi
07 Nov, 06:38
foto
Minister Albert Ramdin deelt mee welke buitenlandse gasten aanwezig zullen zijn bij de viering van 45 jaar Srefidensi. (Foto: René Gompers)


Aan het defilé bij de viering van 45 jaar Srefidensi zullen er behalve militairen ook culturele groepen meedoen. President Chan Santokhi wil hiermee de eenheid in diversiteit van de natie benadrukken. Er zullen twee regeringsleiders aanwezig zijn om de bigi yari van Surinames onafhankelijkheid mee te maken; de Guyanese  president Irfaan Ali en minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao. De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft afgezegd wegens de covid-situatie in zijn land.  

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), heeft op een persconferentie meegedeeld welke buitenlandse gasten er bij de viering zullen zijn. Er is een speciale commissie geïnstalleerd om 45 jaar Srefidensi te organiseren. Hoe groot het budget is, is niet duidelijk. De kosten worden nog berekend. Voor Bibis is er SRD 250.000 nodig, deelt Ramdin mee. Bibis heeft speciale activiteiten gepland voor de buitenlandse gasten zoals een ‘business talk.’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zal de Nederlandse regering vertegenwoordigen. Brazilië en Frankrijk worden ook door een minister vertegenwoordigd. De Europese Unie, China, Ghana, India en Canada door een ambassadeur.  Ramdin deelt mee dat met de Fransen gesprekken gevoerd zullen worden over de grens. Met de Nederlanders over hoe de overeengekomen punten in de gezamenlijke verklaring, het resultaat van een tweedaagse conferentie, uitgevoerd zullen worden. Met Guyana zal ook gesproken worden over de relatie en gezamenlijke projecten. De regering hoopt op goede resultaten die beklonken kunnen worden met het tekenen van overeenkomsten.

René Gompers

Advertenties