10 meisjes ontvangen certificaat voor bouwen 'ICT-apparaten'
02 Nov 2020, 18:54
foto
De meisjes die deelgenomen hebben aan het project, met de trainers en de producten die eruit gerold zijn.


Een prullenbak die pas opent wanneer je ervoor gaat staan. Een mini ventilator die de ruimte van legkippen automatisch op een bepaalde temperatuur houdt. Een systeem dat de vissen in een aquarium op gezette tijden voedt. Een deurknop die de temperatuur van degene die ervoor staat automatisch opneemt, bij goedkeuring de deur opent en bij afkeuring gesloten houdt. Dit zijn enkele van de ‘covid solutions’ die zijn gebouwd door de 10 meisjes die hebben meegedaan aan het Codettes Innostarter 2020 project.  

Het project, dat drie maanden heeft geduurd en gesponsord is door Kosmos Energy, is zaterdag in het Lalla Rookhgebouw  afgesloten met een certificaat uitreiking en een mini expo van de producten. De meisjes, de jongste is 13, hebben geleerd over ‘the fundamentals of electronics, coding and the introduction to digital fabrication.’ Het komt erop neer dat zij geleerd hebben hoe apparaten te bouwen, hoe ze te programmeren, en hoe ze tastbaar te maken. Dat laatste is een computergestuurd proces. Haast alle delen van het apparaat ontwerpen ze zelf, bepaalde onderdelen worden 3D geprint, het uiteindelijke product wordt ook door hen geassembleerd. Het project dat bestemd was voor meisjes boven de 12 jaar die interesse hebben in ICT en techniek, had in eerste instantie 12 deelnemers. Twee zijn uitgevallen. Er zijn uiteindelijk toch 8 producten geleverd waarmee de verspreiding van het coronavirus wordt tegengegaan. 

Het project is opgezet door Codettes Foundation in samenwerking met IoTLab Suriname. Julie Sundar, oprichter van de Codettes Foundation is erg ingenomen met de leergierigheid, de ‘drive’ en de felle competitie van de meisjes. Sundar is begonnen met de organisatie om vooral meisjes in ICT te stimuleren. Ze is zelf deelnemer en winnaar geweest van de Telesur/IT-Core Hackathons. Die ervaring heeft haar geïnspireerd om verder te gaan in ICT en digital fabrication. Met de projecten biedt ze meisjes de kans om zich ook verder te ontwikkelen in de ICT, in en buiten Suriname. Sundar merkt op dat vrouwen niet langer de presentatie van een product hoeven te doen “omdat ze niet slim genoeg zijn om te coden” maar ook zelf de bouwers ervan kunnen zijn “omdat ze juist wel de potentie hebben voor meer.”

De producten zijn best wel verkoopbaar. “Er zijn wel nog wat verbeteringen nodig en andere vaardigheden om het product aan de man te brengen,” geeft Sundar aan. “Zij kunnen er in hun vrije tijd aan komen werken of meedoen aan de ‘boothcamp’ waar we dieper ingaan op de materie en hen ook aanleren hoe projecten te managen en hoe een product te verkopen.” Codettes Foundation is ook de organisator van ‘Codettes: Girls in ICT Innovation Boothcamp’ die over een maand afloopt. De vrouwelijke deelnemers zijn daar een aantal stappen verder in ‘digital fabrication.’  Zij moeten producten leveren die aan internet verbonden zijn.  

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April