Frankrijk hoopt akkoorden te tekenen rond 45e Srefidensi
28 Oct 2020, 06:38
De discussie over de grenskwestie is bijna afgerond, zegt, ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. (Foto: Ranu Abhelakh)
Frankrijk hoopt rond 25 november samen met Suriname zijn handtekening te plaatsen onder twee documenten. Het gaat om de overeenkomst wederzijdse juridische bijstand in strafzaken, die al drie jaren klaar ligt voor ondertekening. En als alles volgens planning verloopt ook het uitbreidingsverdrag van het 1915-grensverdrag dat de grenskwestie in de Marowijnerivier regelt, vertelt de Franse ambassadeur Antoine Joly in gesprek met Starnieuws.
De discussie over de grenskwestie is bijna afgerond, "we naderen het einde. De discussie is meer van geografisch technisch aard en geen politieke kwestie", zegt de diplomaat. Er liggen ruim 950 eilanden in het gebied, "we moeten nog van drie tot vier eilanden de status bepalen". Momenteel legt een Franse expert de laatste hand aan de digitale technische informatie hierover. "Hij is er voor een week en hierna moeten we alle digitale informatie over de grens hebben."
Als er hierna geen lange technische discussies tussen partijen zijn, kunnen de bereikte resultaten vastgelegd worden in het uitbreidingsverdrag; gereed voor ondertekening. Mocht het verdrag klaar liggen rond 25 november, dan is het best mogelijk dat de Franse minister Sébastien Lecornu van Overzeese Zaken naar Paramaribo afreist voor de 45e Onafhankelijkheidsdag van ons land. Hij zal dan zijn handtekening plaatsen onder beide documenten.
Overeenkomsten tekenen
De Franse president Emmanuel Macron is formeel uitgenodigd voor de herdenkingsactiviteiten, maar zal zich waarschijnlijk laten vertegenwoordigen door de minister, geeft Joly aan. Prefect Marc del Grande van Frans-Guyana en president Rodolphe Alexandre van Collectivité Territoriale de Guyane, de Assemblee in Frans-Guyana zullen de Srefidensi viering ook bijwonen. "Lecornu is minister voor Frans-Guyana en hoe mooi zou het niet zijn, als hij in hun aanwezigheid, dit deel van de grensbepaling tekent."
In de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit en drugsbestrijding is niet alleen een duidelijke grensbepaling nodig. Voor een goed strafrechtelijk onderzoek is de overeenkomst wederzijdse juridische bijstand in strafzaken een noodzaak. Parijs trappelt sinds 2017 om die met Paramaribo aan te gaan. "Als we deze twee overeenkomsten niet in november tekenen, dan wordt het maar december."
Steun anticorruptie-unit
De Franse hulp in strafzaken, kan ook op andere gebieden. Joly: "We willen onze justitiële samenwerking met Suriname versterken". Frankrijk staat open om ondersteuning te bieden aan de nieuwe afdeling van het Openbaar Ministerie (OM): de anticorruptie-unit. Het land heeft een enorme expertise als het gaat om corruptieonderzoeken en kent het Le Parquet National Financier van de procureur-generaal en Agence Française Anticorruption.
"We zijn gereed om onze kennis te delen. We kunnen trainingen bieden en uitwisseling van rechters en parketofficieren die hun praktijkervaring kunnen delen." De ambassadeur benadrukt dat de Franse steun afhangt van wat het OM graag zou willen en voegt eraan toe dat ook de Europese Unie een uitgebreid programma voor justitiële ondersteuning biedt.
Uitbreiding 1915-grensverdrag
Nederland en Frankrijk tekenden op 30 september 1915 het grensverdrag voor de gedeeltelijke vaststelling van de grens. Dit verdrag geldt als uitgangspunt in de huidige grensbesprekingen. Partijen praten daarom over een uitbreidingsverdrag en niet over een nieuw grensverdrag. In het uitbreidingsverdrag wordt de grenslijn aangevuld met nog twee riviergedeeltes, zodat die riviergrens één geheel vormt en voor iedereen duidelijk is.
Twee van de aanvullingen zijn onder andere: de lijn vanuit zee tot aan het eiland Portal en het deel van de grens vanaf Stoelmanseiland tot waar de rivieren Lawa, Litanie en Marowini samenkomen. In een later stadium onderhandelen partijen verder over het laatste betwiste stukje, het zuidelijk deel van de grensrivier.