Advocatuur aangevuld met drie vrouwen
24 Oct, 17:46
foto
Samantha Gadjradj van de Surinaamse Orde van Advocaten. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie heeft vrijdag drie vrouwen beëdigd tot advocaat. Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA), wees het drietal op de bewuste keuze voor het vak. Dit, ondanks de vele tekortkomingen binnen het rechtsgebeuren. Met hun stap in de advocatuur helpen zij de rechtsstaat te versterken. “Het zit in je of het zit niet in je.”

Gadjradj vond het een eer om als eerste vrouwelijke deken de drie vrouwelijke collega’s: Odessey Ling, Sharoma Birtantie-Brispat en Francyn Djajadi te verwelkomen. Zij sprak van een “manifestatie van ‘flower power’”. De jonge vrouwen hebben gezinnen, zijn ook moeders en hebben gekozen om de rechtsstaat te dienen als advocaat, prees de deken de kersverse advocaten. Zij wees hen om hun eedaflegging, dat een wezen van het vak is. “Deze houdt immers in dat de advocaat geen zaken zal aannemen of verdedigen die hij in gemoede niet kan geloven rechtvaardig te zijn.” 

Het advocatenberoep kent mooie kanten en is uitdagend. Volgens Gadjradj is een advocaat als een tijger die waakt over de formele gang van zaken. En verder cliënten bijstaat met kennis van het recht in absolute vrijheid, onafhankelijkheid en geheimhouding. Een advocaat moet kunnen werken in een stelsel dat hem vrijheid en onafhankelijkheid schenkt. Tegelijk geldt de eigen verantwoordelijkheid om diezelfde vrijheid en onafhankelijkheid te bewaken en bewaren.

De deken stelde verder dat een advocaat indien het noodzakelijk is om in de verdediging van de belangen een cliënt, “onverbloemd kritiek” moet kunnen geven over organen in het land – ongeacht of het de regering of een rechter betreft. “Alleen dan is die advocaat daadwerkelijk vrij en onafhankelijk in de uitoefening.”

Naast het belichten van de mooie kanten van het beroep, wierp de deken ook de schijnwerpers op de keerzijde. Advocaten gaan weleens over de schreef. “Gelukkig biedt het Tuchtcollege ter zake soelaas”, gaf Gadjradj aan. “Maar er is een eveneens groter dreigend probleem: dat van de pseudo-advocaten”, herhaalde ze het zorgpunt van de SOVA. De organisatie heeft moeite ermee dat personen die geen advocaat zijn, het beroep uitoefenen. Volgens Gadjradj beschikken deze personen niet over de nodige kennis. “Zij zijn geen lid van de orde en zijn evenmin aan tucht onderworpen.”

Cliënten zijn weerloos indien die per ongeluk betrokken zijn geraakt en “de advocatuur krijgt de schuld”. De Orde heeft dit zorgpunt al besproken met het hof en de minister van Justitie & Politie. “Gelukkig heeft het hof reeds in bijzondere gevallen de pseudo-advocaten teruggeroepen gebruikmakende van onder andere artikel 754 Rechtsvordering en is er jurisprudentie.” De orde zal dit verder oppakken.

Door de Covid-pandemie zullen de nieuwe advocaten mogelijk een langzamere start maken. Gadjradj vroeg hen niet ontmoedigd te raken. “Het eerste jaar is het zwaarst. Gebruikt u dit jaar om alles in kaart te brengen zoals uw verzekering, uw kantoor - kantooradministratie en het kantoorreglement”, kregen zij als advies mee.
Advertenties