Suriname moet durven landbouwhulp te vragen
12 Oct 2020, 13:44
foto


In het artikel "Agrariërs snakken naar investeringen" geeft een aantal landbouw-prominenten knelpunten aan, waarom de sector stagneert. Alle drie deze prominenten, inclusief de huidige minister, kijken naar de Surinaamse overheid die iets moet doen. Terwijl alle drie weten wat de kracht en kennis op dit moment is.

Iedere vorm van ondernemerschap en nieuw elan lijkt bij deze drie te ontbreken. Hiermee wordt een passiviteit geïllustreerd die Suriname niet kan gebruiken. Als de Surinaamse landbouwdeskundigen niet gedurfd over de grenzen kijken naar mogelijkheden en internationale kennisbronnen om win-win partnerschappen te smeden en blijft klein denken dan is er nog een lange weg te gaan.

Suriname moet durven landbouwhulp te vragen en niet verzwelgen in zelfmedelijden. De nieuwe woordvoerder van het Diasporafonds en -Kennisbank, Henri Orie, heeft benadrukt dat de Diaspora graag meehelpt. Maar dan moeten ze wel gevraagd worden. En harde randvoorwaarden voor samenwerking worden afgesproken. Afwachten en klagen is geen optie. Erop af (no drai drai) en samen zoeken naar oplossingen. Die zijn er, maar dan moet je wel onder je steen vandaan komen. Wanneer gaat deze mindset indalen in Suriname?

Nerish Kalpoe en Kamal Ramkalup
Surispora

Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December