Regering gaat in zee met Frans adviesbureau Lazard
08 Oct 2020, 11:19
foto
President Chan Santokhi tijdens de regeringspersconferentie die nu nog gaande is. De stand van zaken van wat tot nu toe bereikt is, wordt meegedeeld.


De regering heeft besloten met het Franse internationale gezaghebbend advies en financieel bureau Lazard in zee te gaan. Dit bureau zal onder andere assistentie verlenen om internationale leningen te helpen herschikken. Ook zal Lazard bijstand verlenen bij de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere multilaterale instellingen. De creditrating van Suriname moet ook worden aangepakt om van de triple C-status af te komen. 

President Chan Santokhi zei op een persconferentie vandaag dat deze maand US$ 26 miljoen moet worden afgelost voor de Oppenheimer-lening van US$ 550 miljoen. Deze rente drukt bijzonder zwaar op de begroting en op het land. Hoogste prioriteit van Lazard is om deze lening te herschikken waardoor er meer ademruimte komt. De regering is ook op zoek naar internationaal kapitaal voor schuldsanering en investeringen. Lazard heeft ruim mandaat om zo breed mogelijk te onderhandelen namens Suriname. 

Internationaal zit de regering op drie trajecten. Multilateraal gaat het om IMF, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Er is een officieel verzoek voor ondersteuning gedaan aan IMF voor betalingsbalanssteun en begrotingssteun. IMF, die de spits is, betrekt de Wereldbank en IDB erbij. Naast IMF zijn ook andere stappen ondernomen door de regering. 

Op het tweede traject zijn internationale instituten benaderd. De regering gaat na gesprekken met zeven organisaties in zee met Lazard. Dit op basis van een goede beoordeling en de internationale succes die geboekt zijn in onder andere Ecuador en Argentinië. 
Het derde traject is gesprekken die gevoerd worden om kapitaal aan te trekken. De president zegt dat gehoopt wordt om goede resultaten te boeken. 

Daarnaast worden ook deskundigen van Suriname betrokken, vandaar dat het pakket aangeboden is aan SER, VES, bedrijfsleven, vakbeweging. Santokhi benadrukt dat Suriname geen structurele aanpassingsprogramma uitvoert, maar een eigen ontwikkeld pakket aan maatregelen heeft ontwikkeld. De organisaties hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om een advies uit te brengen. 
Advertenties