Wereld minder tolerant tegenover migranten
23 Sep, 17:21
foto
Protesterende vluchtelingen en migranten verzamelen zich terwijl de oproerpolitie een vluchtelingenkamp bewaakt in het dorp Diavata, ten westen van Thessaloniki in Noord-Griekenland. (Foto: AP)


De wereld wordt minder tolerant voor migranten. Dat blijkt uit een opiniepeiling die woensdag is vrijgegeven terwijl Europa zich voorbereidt om een ​​nieuw asielplan te onthullen na een brand in een overvol kamp in Griekenland dat duizenden dakloos maakte. Zeven Europese landen, onder leiding van Noord-Macedonië, Hongarije, Servië en Kroatië, stonden bovenaan de Gallup-index van 's werelds minst tolerante landen.

Maar de sterkste veranderingen in houding deden zich voor in Peru, Ecuador en Colombia, waar een toestroom van Venezolanen de onrust thuis ontvluchtte.

Volgens de index is Canada het meest gastvrije land, gevolgd door IJsland en Nieuw-Zeeland. De peiling is op basis van meer dan 140.000 interviews in 145 landen en regio's. In de peiling werd mensen gevraagd naar hun mening over het hebben van migranten die in hun land wonen, hun buren worden en in hun familie trouwen.

De indexscores liepen uiteen van 1,49 in Noord-Macedonië tot 8,46 in Canada, net onder de maximaal mogelijke score van 9.

Gallup-migratie-expert Julie Ray zei dat de lichte wereldwijde daling van de acceptatie - 5,21 in 2019 tegen 5,34 in 2016 - werd veroorzaakt door opvallende veranderingen in Latijns-Amerikaanse landen. De score van Peru kelderde van 6,33 in 2016 naar 3,61, terwijl het aantal Colombianen dat zei dat migranten die in hun land woonden een goede zaak waren, van 61 procent naar 29 procent daalde.

De eerste Gallup Migrant Acceptance Index werd uitgevoerd temidden van de terugslag in Europa na de crisis in 2015, toen meer dan een miljoen mensen naar het continent trokken op de vlucht voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en daarbuiten. De EU-landen hebben lange tijd onenigheid gehad over de manier waarop ze moeten omgaan met de toestroom van migranten, van wie velen na gevaarlijke boottochten in mediterrane landen aankomen.

De uitvoerende macht van het blok zal woensdag een plan onthullen dat alle leden wettelijk verplicht om hun deel van de vluchtelingen op te vangen - iets dat onder meer door Polen en Hongarije is afgewezen. Het voorstel is ingediend vanwege een brand op het Griekse eiland Lesbos twee weken geleden, waarbij een kamp met meer dan 12.000 vluchtelingen en migranten werd verwoest . Het aantal migranten is vier keer zoveel als de bedoeling was.

Van de Europese landen zitten alleen Zweden en Ierland in de Gallup-top 10 van meest tolerante landen. Ray zei dat sommige mensen verrast zouden zijn door de positieve houding in de Verenigde Staten (VS), waar president Donald Trump het beteugelen van immigratie tot een hoeksteen van zijn beleid heeft gemaakt.

"Ondanks het feit dat immigratie zo'n hot topic is in de VS, accepteren Amerikanen migranten meestal veel makkelijker", zei ze. De VS staat op de zesde plaats in de index, net achter Sierra Leone. Ray zei dat Trump-aanhangers migranten veel meer accepteerden dan het wereldwijde gemiddelde, met een score van 7,10.

Wereldwijd toonde de index aan dat de acceptatie van migranten groter was onder jongere generaties, mensen met een hogere opleiding en mensen die in stedelijke gebieden wonen.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October