Pompeo bezoekt vluchtelingen in Brazilië
20 Sep, 08:32
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, tijdens zijn bliksembezoek aan Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft Venezolaanse migranten ontmoet in een opvangcentrum voor vluchtelingen in het noorden van Brazilië. Het was zijn derde stop  van een regionale tour om de druk op te voeren om de linkse president van Venezuela, Nicolás Maduro, te verdrijven. Hij begon zijn regionale vierdaagse reis in Suriname, waarna hij naar Guyana vertrok.

"Ze willen wat alle mensen willen - waardigheid, ze willen een democratisch, vreedzaam, soeverein Venezuela die ze hun thuis kunnen noemen, één waar zij en hun kinderen een baan kunnen vinden en leven", zei hij op een luchtmachtbasis in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima. Hij gaf Maduro de schuld van een "door de mens veroorzaakte crisis" van ongekende omvang in Venezuela en noemde de Venezolaanse president een "drugshandelaar", in commentaren aan verslaggevers.

Pompeo bezocht ook samen met de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, een gaarkeuken waar hongerige migranten werden bediend. De rechtse regering van Brazilië verklaarde twee weken geleden de diplomaten van Maduros tot persona non grata, maar heeft hen niet uitgezet.

Pompeo prees de humanitaire inspanningen van Brazilië om 250.000 Venezolanen op te vangen die de grens zijn overgestoken, van de meer dan 5 miljoen die hun land hebben verlaten vanwege de politieke en economische onrust. Hij zei dat Washington nog eens US$ 348 miljoen aankondigde om Venezolaanse vluchtelingen te helpen, inclusief US$ 30 miljoen voor degenen in Brazilië, waarmee de totale Amerikaanse bijdrage op meer dan US$ 1,2 miljard komt.

De grens van Brazilië met Venezuela is sinds 18 maart gesloten vanwege de coronaviruspandemie en de stroom migranten die Brazilië binnenkomt is gedaald van gemiddeld 600 per dag tot een handvol Venezolanen die over langs weggetjes dwars door het land lopen.

Pompeo bezocht Guyana en Suriname vóór Brazilië en is vrijdag verder gegaan naar Colombia, allemaal buren van Venezuela. Internationale inspanningen om democratische verandering in Venezuela aan te moedigen, lijken te zijn vastgelopen en Maduro heeft zijn greep op de macht laten gelden.

De tussenstop van Pompeo werd betreurd door de voormalige Braziliaanse linkse president Luiz Inacio da Silva, die zei dat de Amerikaanse functionaris alleen Brazilië had bezocht om "Venezuela te provoceren".

“Of we hem nu leuk vinden of niet, Venezuela heeft een gekozen president. De Verenigde Staten moet deze gewoonte om de sheriff van de wereld te willen zijn, laten varen", zei Lula in een interview tegen Reuters.
Advertenties