Achaibersing: Wisselkoers gaat rond de SRD 14 voor de US$
19 Sep, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing presenteert de effecten van de verhoging van de koers van SRD 7.52 naar SRD 14.


De unificatie van de wisselkoers zal door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zo snel mogelijk plaatsvinden. De koers zal komen te liggen rond de SRD 14 voor de US-dollar. De koers van SRD 7.52 voor de US-dollar is niet realistisch, hebben president Chan Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, De Nationale Assemblee vrijdag voorgehouden. De waardevermindering van de SRD is onafwendbaar. De US$-koers ligt nu rond de SRD 18. De US$ en euro worden opgekocht voor SRD 15.50. 

Santokhi en Achaibersing hebben in alle toonaarden uitgelegd dat een financiële puinhoop is overgenomen van de regering-Bouterse. "Hoe meer zaken zichtbaar worden, is het duidelijk dat er op zijn zachts gezegd sprake is van een financieel wanbeleid in de afgelopen periode,” zei de president. Het land is niet in staat zijn schulden te betalen. Hiervoor schaamt Achaibersing zich. 

De staatsschuld per eind juni 2020 bedraagt US$ 4,1 miljard, deelde Santokhi mee. Hij merkte op dat er veel schulden zijn afgesloten tegen weerzinwekkende voorwaarden, waarbij zelfs meer dan 13% per jaar moet worden betaald. De inkomsten uit de olie- en de goudsector worden geïnd ten gunste van de schuldeisers. De Staat heeft belastinginkomsten gehad van US$ 33 miljard. De overige inkomsten zijn SRD 11,8 miljard. De regering heeft fiscale maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot verhoging van de inkomsten. De subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname en de Surinaamse Waterleiding zullen afgebouwd worden, waarbij de lage inkomensgroepen ontzien zullen worden. Verhogingen van AOV, AKB en andere uitkeringen zijn aangekondigd om diverse groepen tegemoet te komen. 


Advertenties