Mauritius: Opnieuw massaal protest over olieramp
13 Sep 2020, 04:33
foto
Een zee van demonstranten, die met de Mauritiaanse nationale vlag zwaaiden en leuzen scandeerden, overspoelde de straten van Mahebourg. (Foto: Twitter)


Duizenden Mauritianen hebben zaterdag voor de tweede keer in een maand geprotesteerd om hun woede te uiten over de manier waarop de regering een verwoestende olievlek voor de kust heeft aangepakt. Een zee van kleurrijke demonstranten die met vlaggen zwaaiden en leuzen scandeerden, daalde neer op Mahebourg aan de zuidoostkust van Mauritius, waar in juli een vrachtschip aan de grond liep en meer dan 1.000 ton brandstof in de ongerepte zee lekte.

De lekkage heeft onnoemelijke schade toegebracht aan de archipel in de Indische Oceaan, waar 1,3 miljoen inwoners in belangrijke mate afhankelijk zijn van de fameuze stranden en ongerepte zee, voor de visserij en ecotoerisme. Premier Pravind Jugnauth en zijn regering worden ervan beschuldigd niet snel genoeg te hebben gehandeld om de ergste milieucrisis in de geschiedenis van het land te voorkomen.

Demonstranten die zich langs de kust bij Mahebourg verdrongen, scandeerden "Hij moet vertrekken!" en zwaaiden met borden waarin de regering werd opgeroepen af te treden na de ramp. “We zijn hier om de regering op te roepen hun spullen in te pakken en te vertrekken. De mensen vertrouwen deze regering niet meer”, zei Marie, een demonstrant die alleen haar voornaam noemde.

Het was het tweede grote protest tegen de milieuramp na een grote bijeenkomst op 29 augustus in de hoofdstad Port Louis.
De politie zei dat 60.000 mensen dat protest bijwoonden, hoewel de organisatoren zeiden dat de opkomst meer dan het dubbele was. Een officiële schatting was nog niet beschikbaar voor de rally van zaterdag.
De MV Wakashio liep op 25 juli vast op een rif voor de kust van Mauritius met 4.000 ton brandstof aan boord en begon pas na meer dan een week olie te lekken.
Tegen de tijd dat Jugnauth een dringende oproep deed om internationale hulp, had de olievlek de kust bereikt en vervuilde mangrovebossen, kwetsbare ecosystemen en koraalriffen.
Een leger vrijwilligers probeerde de vervuilde kust schoon te maken, maar het rampschip bleef olielekken, zelfs nadat bergingsploegen op 12 augustus hadden verklaard dat de laatste brandstof aan boord was verwijderd.
"Het MV Wakashio incident  illustreert de incompetentie van deze regering", zei Bruno Laurette, een van de protestorganisatoren.
"Criminele nalatigheid heeft gevolgen gehad voor de flora en fauna van ons land. Genoeg. Het is tijd voor ze om op te stappen."
Het schip brak uiteindelijk en het grotere stuk werd naar zee gesleept en tot zinken gebracht, wat de natuurbeschermers nog kwader maakte. Het kleinere gedeelte blijft gestrand op het rif en is zichtbaar vanaf Mahebourg.
Het aanspoelen van bijna 50 dode meloenkopwalvissen veroorzaakte alleen maar meer verontwaardiging, evenals de dood van twee matrozen die betrokken waren bij het bergingsproces toen hun sleepboot in aanvaring kwam met een binnenschip.
De Japanse eigenaar van de MV Wakashio beloofde deze week om ten minste US$ 9,4 miljoen dollar te betalen, om de schade veroorzaakt door de lekkage te helpen herstellen.
Het is nog steeds onduidelijk waarom de MV Wakashio zo dicht bij de kust was toen het ongeval plaatsvond. Jugnauth heeft opdracht gegeven voor een formeel onderzoek en beloofde een volledig en transparant onderzoek.


Advertenties