Russische Navalny uit kunstmatige coma na vergiftiging
07 Sep 2020, 15:38
foto
Alexei Navalny werd eind augustus naar Duitsland gevlogen nadat hij onwel was geworden op een vliegtuig. (Foto: Reuters)


Artsen die de Russische oppositie persoon Alexei Navalny behandelen, zeggen dat hij uit een kunstmatige coma is en dat zijn toestand, sinds hij is vergiftigd, is verbeterd. Navalny reageert op verbale prikkels, zeiden ze. De 44-jarige Navalny werd naar Duitsland gevlogen nadat hij in augustus ziek was geworden tijdens een vlucht in Siberië.

Zijn team zegt dat hij werd vergiftigd op bevel van de Russische president Vladimir Putin, die zijn betrokkenheid ontkent. Duitse doktoren zeggen dat hij vergiftigd is met een Novichok-zenuwgas.

Maandag zei het Charité-ziekenhuis in Berlijn in een verklaring dat Navalny geen mechanische beademing meer nodig heeft. "Hij reageert op verbale prikkels. Het blijft te vroeg om de mogelijke langetermijneffecten van zijn ernstige vergiftiging in te schatten", zei hij. Het zei ook dat artsen in nauw contact stonden met de vrouw van Navalny.

De woordvoerster van Navalny, Kira Yarmysh, tweette: "Nieuws over Alexei. Vandaag is hij uit de geïnduceerde coma gehaald. Geleidelijk aan zal hij worden losgekoppeld van een beademingsapparaat. Hij reageert op spraak en op dat hij aangesproken wordt."

Er is in Duitsland een toenemende druk op bondskanselier Angela Markel om een ​​harder standpunt in te nemen over het incident. Vorige week zei ze dat Navalny het slachtoffer was van poging tot moord en dat de wereld voor antwoorden naar Rusland zou kijken.

Een hooggeplaatst Duits parlementslid eiste maandag stopzetting van de Nord Stream-aardgaspijpleiding onder de Oostzee, een enorm energieproject dat de stroom van Russisch gas naar Europa zou verdubbelen. Een woordvoerder van de Duitse regering zei maandag dat het te vroeg was om een ​​besluit te nemen over Nord Stream. Hij zei dat Rusland "serieuze vragen" moest beantwoorden, maar dat een antwoord niet binnen "drie tot vier dagen" kon worden verwacht.

Het project moet worden voltooid ondanks de huidige "moeilijkheden", zei de Russische minister van Energie, Alexander Novak, volgens persbureau Interfax. Maandag zei het Kremlin dat het "absurd" was om Rusland de schuld te geven van de vergiftiging van Navalny. "Pogingen om Rusland op de een of andere manier te associëren met wat er is gebeurd, zijn voor ons onaanvaardbaar, ze zijn absurd", zei Dmitry Peskov, de woordvoerder van Putin.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, heeft eerder gezegd dat de bewering dat Novichok werd gebruikt om de leider te vergiftigen, niet door bewijsmateriaal werd gestaafd.

Een Novichok-zenuwgas werd in 2018 gebruikt om de voormalige Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter in het Verenigd Koninkrijk te vergiftigen. De Europese Unie heeft een "transparant" onderzoek door de Russische regering geëist.

Navalny werd op 20 augustus ziek tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou. Zijn aanhangers vermoeden dat er gif in een kopje thee is gedaan op de luchthaven van Tomsk. Het vliegtuig werd omgeleid naar Omsk waar hij drie dagen werd behandeld voordat hij werd overgebracht naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn.

Navalny is een campagnevoerder tegen corruptie en heeft landelijke protesten tegen de Russische autoriteiten geleid. Hij heeft de partij van Putin een plaats van "boeven en dieven" genoemd, die "het bloed uit Rusland zuigen".

Het is hem echter verboden om zich bij verkiezingen tegenover Putin kandidaat te stellen wegens een veroordeling wegens verduistering. Hij ontkent de misdaad en zegt dat zijn juridische problemen de represailles van het Kremlin zijn voor zijn felle kritiek.

Er is een aantal eerdere aanvallen geweest op spraakmakende critici of tegenstanders van president Putin, waaronder politici, inlichtingenofficieren en journalisten. Het Kremlin heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April