Amazone-landen willen financiering duurzaamheidsprojecten
13 Aug 2020, 22:22
foto
Een brandweerman van het Braziliaanse Instituut voor milieu en hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen houdt een verbrande miereneter vast, terwijl hij probeert de brandhaarden in een trace van het Amazonewoud nabij Apui in de deelstaat Amazonas, Brazilië onder controle te krijgen. (Foto: Reuters)


Leiders uit de Amazone-landen hebben gezegd dat ze de Inter-American Development Bank (IDB) zullen vragen om een ​​financieringsinitiatief te structureren dat bedoeld is om fondsen te kanaliseren voor duurzame ontwikkeling in het bos. De presidenten van Colombia, Peru, Brazilië, Bolivia en Ecuador en vertegenwoordigers van Suriname en Guyana hebben dinsdag een virtuele top gehouden om de voortdurende beschermingsinspanningen voor de Amazone, 's werelds grootste regenwoud en een cruciaal bolwerk tegen klimaatverandering, te bespreken.

"Ter bescherming van onze soevereiniteit, van onze milieusoevereiniteit, zijn we meer dan ooit verenigd, dus de resultaten die we in ons actieplan hebben opgenomen, kunnen worden gefinancierd, levensvatbaar zijn en de gewenste impact hebben", zei de Colombiaanse president Ivan Duque in zijn inleidende opmerkingen. De wijdverbreide branden vorig jaar leidden tot toenemende bezorgdheid over de Amazone, waar de branden opnieuw toenemen.

De zeven landen hebben vorig jaar een pact ondertekend om de Amazone te beschermen via coördinatie bij rampen en satellietmonitoring. De landen zullen de IDB vragen om "het financieringsinitiatief voor duurzame ontwikkeling en bio-economie voor het Amazonegebied te formuleren, structureren, implementeren en beheren", zeiden ze in een gezamenlijke verklaring. De middelen zouden afkomstig zijn van publieke, private en multilaterale banken, maar er werd geen bedrag gespecificeerd.

Het initiatief beoogt "een betere kanalisatie en uitvoering van middelen uit alle beschikbare financieringsmechanismen te garanderen", aldus de verklaring. Het fonds zal middelen verstrekken om productiepatronen te helpen veranderen, economische activiteit zonder afval terug te dringen, duurzame steden, infrastructuur en toerisme te ondersteunen en illegale activiteiten te bestrijden. Het zal ook ondersteuning bieden voor rampenpreventie en aandacht en bosmonitoring, aldus de verklaring.

De landen zullen ook proberen een top te houden met de particuliere sector en andere actoren om te werken aan mogelijke investeringen in op natuurbehoud gerichte productieketens, zeiden ze.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March