Mexico: Vierde zwaarst getroffen Covid-natie
13 Jul, 18:56
foto
De top 10 landen met de meeste Covid-19-doden. (Bron: Johns Hopkins University)


Het aantal sterfgevallen in Mexico als gevolg van de pandemie van het coronavirus heeft de 35.000 overschreden. Mexico heeft nu het drie na hoogste aantal doden ter wereld. Eerder stond Italië op die vierde plek.

Mexico registreerde zondag 276 extra sterfgevallen en 4.482 nieuwe infecties om het coronavirus-dodental op 35.006 te brengen, met 299.750 bevestigde gevallen, volgens gegevens verzameld door de Johns Hopkins University. Het volgt de Verenigde Staten, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk bij totale sterfgevallen als gevolg van Covid-19, de zeer besmettelijke luchtwegaandoening veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.

Afgelopen week waren er dagelijks een recordaantal nieuwe besmettingen in het land, maar president Andres Manuel Lopez Obrador zei dat hij optimistisch was. Hij  beschuldigde wat hij 'conservatieve media' noemde voor het veroorzaken van onrust.

"Het komt erop neer dat de pandemie aan het afnemen is, dat het aan intensiteit verliest", zei Lopez Obrador zondag nadat hij op de hoogte was gebracht van de situatie. De regering heeft kritiek gekregen op het te snel heropenen van de economie. De verwachting is dat het aantal zaken de komende dagen zal toenemen, aangezien de beperkingen voor kleine bedrijven en restaurants worden versoepeld.


Een medewerker maakt nieuwe graven op de Xico-begraafplaats aan de rand van Mexico-Stad (Foto: Reuters)

Het dodental van het coronavirus per miljoen inwoners in Mexico, met een bevolking van ongeveer 120 miljoen, is het 16e hoogste ter wereld, volgens gegevens van onderzoeksbureau Statista. Maar Mexicaanse functionarissen zeggen dat het werkelijke cijfer waarschijnlijk veel hoger is vanwege beperkte tests.

Verschillende voormalige functionarissen hebben de regering van Lopez Obrador bekritiseerd vanwege haar aanpak van de epidemie.

Voormalig minister van Volksgezondheid Salomon Chertorivski, die de functie bekleedde van 2011 tot 2012, zei donderdag dat de regering de economie heeft heropend voordat ze aan de wereldwijd vastgestelde criteria daarvoor voldeed. Hij voegde eraan toe dat Mexico mogelijk een nieuwe afsluiting moet opleggen.

"Er zijn drie fundamentele variabelen: vermindering van het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen, vermindering van het aantal doden de laatste dagen en vermindering van het aantal ziekenhuisopnames", vertelde Chertorivski aan de Mexicaanse krant Reforma. "Geen van deze drie parameters is behaald."

Ondertussen zijn autoriteiten in de hoofdstad Mexico-Stad van plan buurten aan te doen waar groter aantal mensen besmet zijn met het coronavirus als onderdeel van inspanningen om de uitbraak van Covid-19 in te dammen. De autoriteiten hebben al een camerabewakingssysteem ingevoerd dat gericht is op het monitoren van het gebruik van gezichtsmaskers in een aantal buurten.

Tuesday 04 August
Monday 03 August