Argentinië werkt aan definitief voorstel herschikking schuld
05 Jul, 14:44
foto
Een vrouw draagt een gezichtsmasker ​​tijdens de uitbraak van het coronavirus in Fuerte Apache aan de rand van Buenos Aires, Argentinië, een land dat dit jaar te maken heeft met een ernstige economische neergang. (Foto: Reuters)


De Argentijnse regering legt de laatste hand aan een aanbod tot schuldherstructurering. Het voorstel voor haar schuldeisers zal binnen enkele dagen formeel aan de Amerikaanse toezichthouders worden overhandigd. Aan de andere kant hebben steeds meer verdeeld rakende obligatiehouders een nieuw voorstel gedaan.

Argentinië zal volgens een overheidsbron de komende dagen zijn nieuwe bod presenteren aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Een dag eerder zei een bron die dicht bij de onderhandelingen was, dat de regering "het definitieve en finale bod" aan schuldeisers deed.

Ondertussen zal een nieuw tegenbod van obligatiehouders, dat donderdag was ingediend, de regering de komende acht jaar US$ 39 miljard aan cashflowverlichting bieden, aldus het Argentina Creditor Committee (ACC). Vereiste is wel dat twee derde van de obligaties deelneemt aan een deal.

Schuldspecialisten vinden de participatiedrempel belangrijk. Als de regering het niet zou accepteren, zou de weg open staan voor een ​​zogenaamde "Pac-Man'-strategie", waarbij de regering probeert om investeerders één voor één mee te krijgen.

"Het ACC vindt dat de beste oplossing een consensuele oplossing is", zei de groep in een verklaring. Bronnen zeiden eind deze week dat het nieuwe ACC-aanbod gewaardeerde obligaties aanbiedt voor ongeveer 54,5 cent op de dollar. Dat zou een bescheiden daling zijn ten opzichte van het vorige bod van ongeveer 55-56 cent, maar zou nog steeds hoger zijn dan het laatste voorstel van de regering van 50 cent plus andere voordelen.

Het ACC voegde eraan toe dat zijn bod schuldeisers zou laten met een gewogen gemiddelde coupon van 3,95 procent op hun obligaties met een maximum van 5 procent. In aanmerking komende obligaties zouden ook hun oorspronkelijke contract - het contract dat aan de obligatie is verbonden - behouden, wat betekent dat ze geen inferieure juridische garanties zouden hebben.

Deze stap kwam in een cruciaal stadium van de heronderhandelingen over US$ 65 miljard aan schulden met de Argentijnse regering. De gesprekken zijn een aantal keren verlengd om tot een akkoord te komen, hoewel de twee grootste crediteurgroepen, de "Ad Hoc" - en "Exchange" -groepen, die samen US$ 21 miljard van de US$ 65 miljard bezitten, deze week hebben geklaagd over gebrek aan betrokkenheid van de overheid.

Bronnen die bekend zijn met het denken van deze twee groepen, hebben persbureau Reuters verteld dat ze nog steeds een betere deal willen dan het ACC-voorstel. Ze zeiden ook dat als het volgende bod van Argentinië niet bevredigend is, ze een zogenaamde "lock-up" zullen hebben, die zou voorkomen dat één van de individuele bedrijven in de groepen loslaat en een deal accepteert als de regering kiest voor de Pac- Man aanpak.