OAS-missie: Uitkomst verkiezingen al duidelijk voor volk
Voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is duidelijk dat er niks meer veranderd aan de officieuze cijfers die bekendgemaakt zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim 99% van de uitslagen van de verkiezingen zijn bekend. De missie heeft geen reden om aan te nemen dat de officiële resultaten op dit punt in aanzienlijke mate zullen variëren, wordt in een verklaring meegedeeld. Er zijn momenteel slechts drie stembureaus in behandeling en het is vrijwel onmogelijk dat ze de resultaten van deze verkiezingen zullen wijzigen. Het is daarom het standpunt van de OAS-missie dat de uitkomst van de verkiezingen al duidelijk is voor de Surinaamse bevolking.
De verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS voor de verkiezingen heeft het post-electorale proces sinds de sluiting van de stembureaus op 25 mei, meer dan een week geleden, waargenomen. Leden van de missie waren aanwezig bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, de hoofdstembureaus en het Centraal Hoofdstembureau. Zij hebben de ontvangst en consolidatie van de resultaten waargenomen. De missie nam ook nota van de uitdagingen die Covid-19 met zich meebracht, aangezien het aantal gevallen in de dagen na de verkiezingen groeide - van één actief geval op de verkiezingsdag tot 44 op 2 juni.
De OAS-missie heeft dinsdag postelectorale gesprekken gevoerd met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. De missie dankt deze autoriteiten voor hun bereidheid om openlijk over het verkiezingsproces te spreken en om informatie en verduidelijking te geven over de verschillende door het team aan de orde gestelde kwesties. De missie komt virtueel op vrijdag 5 juni bijeen met de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.
De missie respecteert absoluut de door de Kieswet voorgeschreven stappen. Het rigoureuze karakter van de consolidatie en verificatie van de resultaten van de verkiezingen zorgt voor een hoge mate van precisie, en dat is een goede zaak. De missie is echter van mening dat dit in evenwicht moet worden gebracht met de behoefte van de burgerij aan tijdige resultaten. Inspanningen om het proces te moderniseren en te vereenvoudigen, kunnen hierbij behulpzaam zijn.
Kiezers zijn de belangrijkste belanghebbenden in een democratie. Hun recht om de resultaten van hun collectieve wil te kennen, is en moet een prioriteit blijven bij deze en toekomstige verkiezingen. Zoals eerder vermeld, merkt de missie op dat geen enkele politieke partij een twee derde meerderheid behaalde bij de verkiezingen. Onder de zes politieke partijen die zetels in De Nationale Assemblee hebben gewonnen, worden momenteel inspanningen geleverd om post-electorale allianties te ontwikkelen. De missie merkt op dat vier van die partijen al zijn overeengekomen om samen te werken en een coalitie op te bouwen. De missie moedigt deze partijen en de verkiezingsautoriteiten aan om snel naar de volgende fase van het democratisch proces te gaan.
Meer dan 70% van de kiezers kwam op de verkiezingsdag. Het enthousiasme en de burgerzin van het Surinaamse volk moeten zeer worden geprezen. De missie maakt opnieuw van de gelegenheid gebruik om het harde werk van alle betrokkenen in de verschillende fasen van het proces te erkennen, om ervoor te zorgen dat de wil van het Surinaamse volk, zoals uitgedrukt bij de stembus, wordt gehoord en gerespecteerd. De missie is formeel beëindigd.
Vandaag
-
11:56
Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen