Ingezetenen die terugkeren 14 dagen in quarantaine
15 Mar 2020, 00:00
foto
Vicepresident Ashwin Adhin en minister Antoine Elias van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


Ingezetenen van Suriname die in het buitenland zijn, zullen teruggehaald worden wanneer er voldoende quarantainefaciliteiten zijn. President Desi Bouterse die nog in het binnenland is, heeft de opdracht gegeven dat minstens 2000 personen opgevangen moeten kunnen worden. Nu zijn er 83 plekken in het Zorghotel om mensen op te vangen die mogelijk in contact zijn gekomen met personen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, Covid-19. Ingezetenen die terugkeren moeten 14 dagen in quarantaine. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin meegedeeld tijdens een persconferentie zaterdagavond. 

De buitenlanders die in Suriname gestrand zijn, moeten tussen 15 maart en 22 maart terug. De vliegmaatschappijen krijgen de ruimte om de reizigers op te halen. Er mogen geen reizigers het land binnenkomen de komende 30 dagen. Suriname is in een lock down. Vrachtvluchten en vrachtschepen komen het land normaal binnen, benadrukten de ministers Vijay Chotkan (Openbare Werken, Transport & Communicatie en Stephen Tsang (Handel, Industrie & Toerisme). Tsang deed een beroep op mensen om niet te hamsteren want het goederenverkeer vindt normaal plaats. 

Het landelijke management team wordt gecoördineerd door directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira. Zij benadrukte dat de waarborging van de nationale veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Veira deelde mee dat de coördinatie landelijk is. Dit gebeurt in samenwerking met de districtscommissarissen. Ook in de districten zullen zorgcentra worden opgezet. Er wordt nauw samengewerkt met het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), Volksgezondheid en andere betrokkenen. 

Ongeveer 600 mensen zijn geregistreerd in het buitenland die terug moeten, deelde Adhin mee. Chotkan zei dat er nauw contact is met de luchtvaartmaatschappijen om binnen een week alle niet ingezetenen uit het land te transporteren. De vliegtuigen zullen vol vertrekken naar hun bestemmingen. De toestellen zullen na iedere vlucht worden gedesinfecteerd. Er zal nog bekendgemaakt worden wanneer de ingezetenen terug kunnen vliegen. Dit is afhankelijk van de quarantainefaciliteiten. De communicatie met ingezetenen geschiedt via de luchtvaartmaatschappijen en ambassades. Het luchtruim blijft gesloten voor passagiers. Ook mensen uit Guyana en Frans-Guyana die hier zijn, zullen naar hun land kunnen vertrekken. 
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November