Hoefdraad: Lening met Centrale Bank heeft dekking
15 Mar 2020, 08:36
foto
Assembleelid Asis Gajadien kan zijn ogen niet geloven als hij het betoog van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hoort. (Beeld: dna.sr)


De monetaire autoriteiten zijn hun afspraak niet nagekomen dat er geen monetaire financiering meer zou plaatsvinden. Sinds november vorig jaar is er opnieuw sprake van zware monetaire financieringen. Volgens Assembleelid Asis Gajadien (VHP) is er sinds november 2,8 miljard SRD getrokken van de Centrale Bank van Suriname. Volgens een overeenkomst die was getekend met de Centrale Bank  en de overheid op 1 november 2019, zou er niet meer monetair worden gefinancierd. Er wordt geen beleid, maar wanbeleid gevoerd, stelde Gajadien vrijdag in het parlement waar het interpellatievoorstel over de kasreserves op de agenda stond.

De leningsovereenkomst van 1 november voorziet volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in "het verdisconteren van onze inkomsten uit de royalty's van de Rosebel Goldmines". Hij voegde eraan toe: "er is van onze kant daar niets mee aan de hand, er is een dekking daarvoor en we zullen de informatie hierover aan u doen toekomen. We hebben er absoluut geen probleem mee."

Vol ongeloof hoorde Gajadien het antwoord van minister Hoefdraad aan. "Wie houdt wie voor de gek," vroeg hij. Het gaat om SRD 2,2 miljard en dat is zo'n US$293 miljoen. "We zijn geweldig als we zoveel royalty's van Iamgold krijgen. Suriname mag zich rijk rekenen." Hij zegt dat de regering bezig is de samenleving voor de gek te houden, terwijl men bezig is met monetaire financiering."

"De minister heeft hier eigenlijk een pleidooi gehouden van waar en wat er na 2022 zou moeten gebeuren, terwijl a volk e dede minister, terwijl a koers ai kren, den prijs e kren," uitte een verontwaardigde Gajadien zijn misnoegen over de verklaring van minister Hoefdraad. "Niets concreets vanuit de regering waarbij je kan zeggen dat er beleidsmaatregelen zijn en garanties dat de middelen van de samenleving veilig zijn."

Voor het betoog van Hoefdraad stelde Gajadien dat hij informatie had dat de dekkingsgraad van de Surinaamse munt onder de 35% was, terwijl dat volgens de Bankwet niet onder de 50% mag zijn. "Er is totaal geen beleid vanuit de monetaire autoriteiten en dat komt een minister hier zeggen dat hij geen antwoord kan geven op het dekkingspercentage."

Fractiegenoot Krishna Mathoera noemde het 12 pagina's tellend betoog van de minister "een aaneengeregen verhaal dat totaal niet geloofwaardig is." Ze vervolgde met: "Niks concreets heeft de minister gezegd. Voor de zoveelste keer. Voor mij heeft de minister gefaald, zijn beleid heeft gefaald en hij heeft de burger met zijn beleid enorm veel problemen bezorgd." Ze bracht de bewindsman in herinnering dat hij vijf weken geleden had beloofd een plan van aanpak te presenteren in De Nationale Assemblee. "We zijn al vijf weken verder. Vandaag heeft u weer niet concreet aangegeven welke maatregelen u gaat treffen om die burger te beschermen. Ik heb totaal geen geloof."

Mathoera hield minister Hoefdraad ook voor dat hij had gezegd dat er in 2015 monetair was gefinancierd. Er was geïntervenieerd om de koers laag te houden. "U heeft gezegd dat de verkiezing in zicht was. Kunnen we dat als volk weer verwachten? Gaat u weer interveniëren? Waarmee? En met hoeveel geld?" Minister Hoefdraad is niet ingegaan op haar vragen.

Volgens de bewindsman zit het land nu in een momentsituatie. "Maar de veerkracht van het land, de veerkracht van de overheid, de veerkracht om passende maatregelen te nemen, daarvoor is er genoeg ruimte," stelde hij. "Staat u ons toe dat we verder hieraan werken om binnenkort met draagbare oplossingen te komen."
Advertenties