Frankrijk en VS eisen ook geverifieerde voltooiing telling Guyana
08 Mar 2020, 01:02
foto
De Amerikaanse ambassadeur Michael Kozak die belast is met het Westelijk Halfrond.


Frankrijk heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Guyana na de verkiezingen die onder goede omstandigheden hebben plaatsgevonden tot de resultaten van Kiesdistrict 4 werden aangekondigd zonder de tabellen te voltooien. De Franse ambassadeur voor Guyana en Suriname, Antoine Joly, waarschuwt in een verklaring voor elk overhaast initiatief dat beoogt dat de president wordt beëdigd nog voordat er een geverifieerde telling is voltooid.

Frankrijk steunt het unaniem verzoek van de verkiezingswaarnemingsmissies, waaronder de Europese Unie, om het telproces te hervatten zoals geverifieerd uit de verklaringen van de stemming. "Alleen deze procedure zal een legitiem, democratisch aanvaardbaar proces garanderen en de botsingen vermijden die helaas al op verschillende plaatsen in Guyana zijn begonnen."

Uit hoofde van de "uitstekende bilaterale betrekkingen" met Guyana roept Frankrijk via zijn ambassadeur op tot een geest van verzoening en een gevoel van algemeen belang ten gunste van alle Guyanezen.

Amerikaanse druk
Ook de Verenigde Staten (VS) oefent druk uit op de verkiezingscommissie van Guyana (Gecom). Washington merkt op dat elke regering die wordt beëdigd op basis van niet-geverifieerde telling van stemmen in Kiesdistrict 4 onwettig zal zijn. De Amerikaanse regering blijft erbij dat de telling van de stemmen van de algemene en regionale verkiezingen van Guyana op 2 maart zijn geschonden. "De mensen van Guyana verdienen een geloofwaardige verkiezing en overdracht van macht die hun wil weerspiegelt," zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"Ongeregeldheden bij de telling van de stemmen hebben de verkiezingen van Guyana op 2 maart verpest. Onze ambassadeur en veel waarnemers zagen de gebrekkige tabellering. Ongeacht de juridische procedures van vandaag (zaterdag…red.), zou elke regering die op basis van dat resultaat wordt beëdigd, niet legitiem zijn," tweette ambassadeur Michael Kozak, waarnemend zaakgelastigde voor het Westelijke Halfrond van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is de tweede publieke uitspraak van ambassadeur Kozak na aantijgingen van verkiezingsfraude bij Gecom.

Op 6 maart drong hij erop aan dat geen enkele kandidaat wordt beëdigd voordat de problemen zijn opgelost rond de verklaring van niet-geverifieerde resultaten voor het grootste kiesdistrict van het land. "Op dit moment zouden de voorbereidingen om ambtenaren te installeren zonder de ernstige problemen op te lossen die in het proces van het tellen van stemmen zijn vastgesteld, een klimaat van onzekerheid creëren voor de burgers van Guyana, de internationale partners van Guyana en bedrijven die willen investeren in Guyana," had ambassadeur Kozak eerder gezegd.

Clairmont Mingo, de kiesfunctionaris belast met Kiesdistrict 4, tekende donderdag een verklaring waarin de APNU+AFC van zittende president David Granger de leiding nam van de verkiezingen, maar de oppositie zegt dat als de verklaringen van de stemming zijn geverifieerd, zal blijken dat de PPP de stembusgang heeft gewonnen. De oppositionele PPP van voormalige president Bharat Jagdeo, en internationale n lokale waarnemers willen dat het verificatieproces is voltooid, voordat enige verklaring van de algemene resultaten van de verkiezingen worden bekendgemaakt.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April