Landbouwers profiteren niet van goede oogsten
23 Feb 2020, 14:18
foto
Ofschoon landbouwers goede oogsten hebben, wil de verkoop niet vlotten. Ze zijn genoodzaakt hun producten tegen dumpprijzen op de markt af te zetten.


Marktgangers halen de afgelopen twee weken hun hart op met de goedkope prijzen voor groenten. Door gunstige weersomstandigheden, net voldoende regen en geen ondraaglijke droogte, hebben de landbouwers goede oogsten binnengehaald. Over de hele linie is de prijsverlaging te merken, bladgroenten gaat voor SRD 1 er bos, grote hopen boulanger en oker staan geprijsd voor SRD 5 per hoop en kouseband verandert maar liefst tussen de SRD 8 en SRD 10 per bundel van eigenaar. Ook soepgroente is ongekend gekelderd naar SRD 5 voor een bundel van twee.

De keerzijde is dat de landbouwers steeds meer moeten betalen voor hun inputs. Door de stijgende prijzen in de winkels worden de productiekosten ook hoger, maar haalt de landbouwer niet eens binnen wat hij heeft geïnvesteerd in zijn aanplant. Een scheve balans. Zo zijn bestrijdingsmiddelen in twee weken tijd, drie keer verhoogd, vertelt een landbouwer. Hij wijst ook op het verlies van de Europese markt. Door strengere regelgeving worden er nauwelijks groenten geëxporteerd. "We zijn de markt aan het verliezen," zegt een bezorgde landbouwer. Nadat vorig jaar de export van sopropo, goed voor 15.000 kilo op weekbasis (zo'n 25.000 euro), kwam weg te vallen, blijkt nu ook dat andere leveranciers van de gewilde Surinaamse producten peper, oker en boulanger zich aandienen op de Europese markt. Mexico vult bijvoorbeeld de Europese markt, zo ook de Nederlandse, met pepers. Afrikaanse landen betreden de Europese markt met de oker en boulanger.

De strengere regels vereisen dat verse groenten en fruit nu voorzien zijn van een fytosanitair certificaat als deze naar Europa (Nederland) worden gestuurd. Ook groenten en fruit die in postzendingen worden aangeboden bij de verschillende verzendbureaus zijn onderhevig aan de nieuwe EU regels. Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) onderkent dat de export "een kleine terugval" heeft gehad. Hij zegt dat enkele exporteurs nu bezig zijn om verwerkingsunits op te zetten, maar dat dit gepaard gaat met investeringen. "En leningen krijgen gaat niet zo makkelijk, terwijl ook de financieel economische situatie zorgwekkend is."

Het overschot aan groenten en fruit kan ook niet worden verwerkt omdat er geen verwerkingsfabrieken zijn en geen markt voor de verwerkte producten. Girdharie merkt op dat de exporteurs nu merendeels werken met een vaste groep landbouwers en nu ook veel meer planten. De grootste verliezers in de huidige situatie zijn de kleinlandbouwers die de lokale markt voorzien. Zij kunnen geen kant op en zijn op zichzelf aangewezen. Met het afzetten van hun oogst op de lokale markt, waar er meestal meer verkopers dan kopers zijn, proberen zij toch nog wat te verdienen. Alternatieven voor andere markten gezien de hoge luchttransportkosten in de regio, lijken ook niet voor de hand liggend.
Advertenties