Chotelal: Ik hou van Suriname; daarom lage koers en goederen
19 Feb, 00:00
foto
City Cambio heeft de voorwaarden om aan 'goedkope dollars' te komen aangepast. Hiermee zijn de lange rijen aan de Hendrikstraat ook verdwenen.


Wie voortaan bij City Cambio aan de Hendrikstraat 'goedkope dollars' wil bemachtigen, moet voldoen aan nieuwe eisen. Eigenaar/directeur Bishnoepersad Chotelal zegt in een interview met Starnieuws dat het misging met het vorige systeem. Het geld belandde in handen van hosselaars en ging niet naar mensen die de vreemde valuta werkelijk nodig hebben. Kopers moeten met officiële stukken samen met hun ID-kaart aantonen dat ze voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor SRD 7.85 voor de US-dollar. De euro wordt bij City Cambio verkocht voor SRD 8.55. Chotelal zegt van Suriname te houden, daarom die goedkope dollars en basisgoederen tegen lagere prijzen. De cash dollars op de markt zijn SRD 9.95 inkoop en SRD 10.05 verkoop, inkoopprijs van de euro is SRD 10, terwijl de verkoopprijs SRD 10.20 is. 

Er staat nu een bekendmaking bij de cambio welke groep klanten in aanmerking komt voor de aankoop van vreemde valuta: Verzekering, Huishuur, Studiegeld, Medische Kosten, Aankoop/Aflossing van voertuig ALLEEN gekocht bij Yokohama. “We hebben een regeling getroffen met Yokohama, omdat je geen fraude kan plegen dat je een auto koopt en het verkeerd gaat”, antwoordt Chotelal op een vraag. 


Chotelal voert aan dat hosselaars en geldschieters misbruik maakten van de situatie. “Ze parkeerden in de vroege ochtend al langs de weg, waardoor de mensen die het geld daadwerkelijk nodig hadden niet aan de beurt kwamen. Sinds maandag zijn veel mensen geholpen die nog nooit de kans hebben gehad om dollars hier te kopen. En door deze maatregel komt het geld nu in de juiste handen terecht en niet bij mensen die ter plekke dollars opkopen en weer verkopen aan anderen”, zegt de ondernemer. Hij geeft aan dat na aantonen van de documenten, de ID-kaart en het bewijs van betaling ze het volledige bedrag krijgen die ze nodig hebben. 

Chotelal zegt geen dollars van de Centrale Bank van Suriname meer te krijgen, maar het met eigen middelen door koop en wederverkoop van vreemde valuta te doen. Ook het verkopen tegen de lagere koers en goedkopere basisgoederen zijn geen opdrachten van de regering, maar uit eigen wil, beweert hij. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee meegedeeld dat Chotelal interventie-dollars heeft gekregen. “Ik hou van Suriname, daarom bied ik goedkope basisgoederen aan en ook goedkope valuta om mensen te helpen. Als ik niet meer heb stop ik, maar ik ga het nooit duurder verkopen”, zegt Chotelal. 

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March