Bouterse roept op tot rust
07 Feb 2020, 13:46
foto
President Desi Bouterse tijdens de persconferentie vandaag. Hij wordt geflankeerd door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en regeringscommissaris CBvS, Vijay Kirpalani. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft zojuist herhaaldelijk opgeroepen tot rust in de samenleving. Hij erkent dat er een vervelende situatie heerst bij de Centrale Bank van Suriname. Maar zegt hij dat iedereen de banken, de moederbank en overige financiële instituties, moeten samenwerken om te voorkomen dat het financieel systeem crasht. “Want als het systeem crasht, is Suriname de verliezer.”

Het staatshoofd zegt dat soortgelijke situaties zich al eerder hebben voorgedaan. Er is toen in alle stilte gewerkt. De CBvS zou samen met het ministerie van Financiën alles eraan hebben gedaan om te voorkomen dat De Surinaamsche Bank ten onder ging. “En we hebben de moederbank meegekregen om er alles, maar dan ook alles aan te doen om te voorkomen dat de DSB zou crashen.”

In een andere situatie hebben we er ook alles aangedaan om de Finabank te helpen, informeert president Bouterse. Er is volgens hem day-to-day gesproken met de Finabank, “omdat als een zwak instituut valt, je een domino effect krijgt.” Hij voegt eraan toe “…we zien waar het begint en we weten niet waar het gaat eindigen. Het gaat eindigen in een puinhoop.”

Volgens het staatshoofd kunnen we het ons niet permitteren om dit te laten gebeuren. “De banken, eenieder beseft dat en andere financiële instituten beseffen dat.” Hij merkt op dat tot in de kleine uurtjes is gesproken en er in elk geval overeenstemming is bereikt dat “wij samen moeten voorkomen dat dit land financieel onderuit gaat.” Bouterse praat over een batterij aan ‘fake news’ die op de samenleving wordt gedumpt. Volgens hem wordt er een zware economische aanval gepleegd op dit land, dat “helaas zijn weerslag vindt op het Surinaamse volk.”

De persconferentie van de president over de huidige financieel-economsiche situatie is nog gaande.

Advertenties