De aanhouder wint, Blindeninstituut krijgt aangepast voetpad
07 Feb 2020, 15:40
foto
Directeur van Wegenwacht, Gracella Jozefzoon en directeur Natasia Hanenberg-Agard (r) leggen de eerste stenen voor het aangepast voetpad voor slechtzienden en blinden. (Foto: Raoul Lith)


“Vandaag is een fantastische dag voor niet alleen de NSBS, maar voor alle mensen met een visuele beperking. Het is gewoon een doorbraak wat hierzo gaat plaatsvinden,” zegt Natasia Hanenberg-Agard, directeur Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS).  Donderdag is het startsein gegeven voor de aanleg van een aangepast voetpad van ongeveer 310 meters.

Het voetpad wordt aangelegd vanaf de ingang van de NSBS aan de Drs. Sophie Redmondstraat tot de hoek  met de Johan Adolf Pengelstraat. Volgens planning wordt het project binnen twee maanden opgeleverd.

Werknemers van de wegenautoriteit zijn druk bezig voorbereidingen te treffen om de eerste steen te leggen voor het voetpad. Hanenberg-Agard typeert het moment als “de aanhouders winnen”. De eerste gesprekken van het project zijn zeven jaren terug gestart. Ze geeft aan dat er brieven zijn geschreven naar verschillende directeuren van de wegenautoriteit. Ook een minister van Openbare Werken is op bezoek geweest en heeft meegedaan aan activiteiten. “We hebben hem geblinddoekt. Die man was helemaal emotioneel. Maar toen is het weer daar gestopt”.

De NSBS-directeur zegt dat zij in december vorig jaar een uitnodiging heeft gehad van de wegenautoriteit waarbij de mededeling werd gedaan dat er middelen waren om te starten met het project. Ze merkt op dat het lang wachten niet alleen aan financiële middelen heeft gelegen. Volgens haar moest het belang worden overwogen aangezien de groep blinden en slechtzienden niet zo groot is.  Hanenberg- Agard zegt dat het voetpad niet alleen voor de NSBS wordt aangelegd. Andere voetgangers zullen er ook gebruik van maken.

Paulus Asoiti, één van de initiatiefnemers van het project, die zelf ook tot de doelgroep behoort zegt dat er hard is gewerkt om het project aan het rollen te krijgen. Hij vertelt dat er op gegeven moment gezegd is na meerdere gesprekken dat het niet mogelijk zou zijn het project uit te voeren. “De Drs Sophie Redmondstraat is al bestraat en al van trottoir voorzien. En het is niet mogelijk om dit stukje te doen, omdat er niet veel voetgangers hier lopen. Dat was het argument.” Asoiti maakte contact met de huidige directeur van wegenautoriteit nadat het project stil kwam te liggen. “Ze zei ik geef je mijn woord. En ze heeft het inderdaad aangepakt en vandaag staan we hier”. Hij is enorm blij dat het project van de grond komt.

“Wij voelden ons eigenlijk verplicht om met dit looppad een sein te geven aan de regering, de beleidmakers om meer te geven aan die kleine groep, een groep met een beperking in Suriname,” zegt Gracella Jozefzoon, directeur van Wegenautoriteit. Ze merkt op dat ze het project is komen aantreffen en het op de prioriteitenlijst heeft geplaatst. Hierna heeft ze middelen weten vrij te maken. Jozefzoon hoopt dat de doelgroep in twee maanden gebruik kan maken van het looppad die veilig ingericht wordt. Ook zullen er extra voorzieningen worden getroffen bij de oversteekplaats bij NSBS.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April