SBV nog bezig met contract over kasreserve
07 Feb 2020, 07:38
foto


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) is nog bezig met het contract dat getekend moet worden om de vreemde valuta kasreserve voor de toekomst veilig te stellen. Alle negen banken zijn hierbij betrokken met hun advocaten. Er moeten ook bankrekeningen worden geopend in het buitenland om de kasreserve over te hevelen. Eblein Frangie, voorzitter van de SBV, zegt aan Starnieuws dat hij verwacht dat volgende week de overeenkomst kan worden getekend. 

De bankiers hebben verschillende gesprekken gevoerd met de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Zij hebben ook fysiek controle uitgeoefend op de middelen die ondergebracht zijn bij de moederbank. Hierop wil Frangie niet ingaan. De banken willen de kasreserve veiligstellen opdat zo een situatie, waarbij van de US$ 426 miljoen ongeveer US$ 100 miljoen gebruikt is, voor altijd wordt voorkomen. Wanneer alles goed geregeld is, zal het contract worden getekend.

De bankiers focussen zich nu op het beschermen van wat over is en het de terugbetaling van het bedrag dat is gebruikt. Eerder is overeengekomen met de regering dat per jaar US$ 36 miljoen wordt teruggestort. Het terugbetalen van de gebruikte gelden tegen een rente zal drie jaar duren. Middelen uit de goudsector (Iamgold/Grassalco) zijn hiervoor veiliggesteld. De SBV heeft eerder op een persconferentie meegedeeld te zijn misleid door de gewezen governor Robert van Trikt door onjuiste rapportages. De bankiers hebben aangekondigd dat er juridische stappen ondernomen zullen worden.

Nadat de leiding van de CBvS en de regeringscommissaris aangifte hebben gedaan bij de procureur-generaal is maandag het onderzoek begonnen. Na uitgebreid verhoor van de leiding van de bank, is Van Trikt donderdag in verzekering gesteld. Tegen hem is aangifte gedaan van onder andere malversaties. Hij heeft oneigenlijke contracten getekend met het Belgisch bedrijf Clairfield. Van Trikt heeft ook over gefactureerd bij de import van twee peperdure voertuigen. Zijn aanhouding heeft niet te maken met 'de verdamping' van de US$ 100 miljoen aan vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April