Collectieve fiat algehele overdrachten grondhuur- en erfpachtsrechten
07 Feb 2020, 09:34
foto


Het ministerie van RGB werkt aan het inlopen van de achterstand bij de verwerking van het grote aantal aanvragen tot de algehele overdrachten van grondhuur-en erfpachtsrechten. Dit in acht nemende heeft RGB nogmaals, ter bevordering van de rechtszekerheid met betrekking tot het grondbezit, een bijzondere ministeriële beschikking uitgevaardigd. Het Ministerie van RGB heeft besloten om de in Suriname gevestigde notariaten per bijzondere ministeriële beschikking van 28 januari 2020, collectief toestemming te verlenen voor de algehele overdrachten van grondhuur- en erfpachtsrechten. Dus de toestemming voor de perceelsopsplitsingen en gedeeltelijke overdrachten van grondhuur-en erfpachtsrechten behoren nog steeds tot de aangelegenheid van het ministerie van RGB.

De collectieve toestemming is verleend om de transportakten betreffende de algehele overdrachten van grondhuur-en erfpachtsrechten (op percelen) te verlijden, maar wel onder de navolgende voorwaarden:

·       de verzoekschriften/aanvragen, inzake de toestemming voor de algehele overdrachten moeten reeds voorzien zijn van een GI-No.;

·       het zakelijke recht moet nog van kracht zijn, dus voormelde beschikking is niet van kracht op reeds vervallen grondhuur-en erfpachtsrechten;

·       de naleving van de gebruikelijke beschikkingsvoorwaarden (z.a. voldaan aan de cultuurplicht, voldoening van de jaarlijkse grondhuurvergoeding/canon en overdracht na 2 jaar nadat het grondhuurrecht is gevestigd);

·       deze bijzondere ministeriële beschikking is TWEE (2) jaar geldig. De notaris dient de transportakten betrekking hebbende op voormelde beschikking binnen 2 jaar te verlijden.

·       vermeldenswaard is dat deze beschikking SLECHTS van toepassing is op de aanvragen die zijn opgenomen in de bijlagen van de voormelde beschikking, die reeds zijn opgestuurd naar de betreffende notarissen en het MI-GLIS. Dit om oneigenlijke praktijken naar aanleiding van de voormelde beschikking te voorkomen.

Notabel is dat er voor elke overdracht een perceelkaart voorzien van de Perceelsidentificatie (PerceelsID) is vereist. Dit ter ordening en verbetering van ons landadministratie systeem.


Mr. Santucia Dwarka Chaubé
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April