LVV-plantenkassen bij kinderhuizen leveren al groente
06 Feb 2020, 22:31
foto
Kinderen aan de slag in de plantenkas. (Foto's: LVV/NII)


Bij de kinderhuizen Odo Neti, Sukh Dhaam, Eben Haëzer, Maria Hoeve en Stichting Open Poort ‘Olga Clarc’, zijn door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) plantenkassen neergezet die moeten helpen aan het zelfvoorzienend maken van deze instellingen. Alle opgezette plantenkassen zijn al operationeel en de landbouwvoorlichters van het ministerie zorgen op regelmatige basis voor de nodige begeleiding.

Het project is gefinancierd door Japan als onderdeel van ‘The Japan Caribbean Climate Change Partnership project’ (JCCCP), dat openstond voor landen in het Caraïbisch gebied. Japan heeft een Grant beschikbaar gesteld om de projectvoorstellen te financieren en Suriname heeft in dit kader ook een projectvoorstel ingediend.

Door het ministerie is besloten om enkele kindertehuizen zelfvoorzienend te maken middels het opzetten van plantenkassen, om zodoende de gevolgen van klimaatsveranderingen aan te kunnen, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII). Abdul Kasijo is door LVV aangesteld als projectcoördinator.

Het planten in kassen heeft als voordeel dat het klimaat weinig of geen invloed heeft op de aanplant. Er is gekozen voor kinderhuizen, daar zij jongeren opvangen en de financiële middelen niet altijd toereikend zijn. Ook worden de jongeren geïnteresseerd voor de landbouw wat kan bijdragen in de zelfvoorziening van groenten en continuïteit van de landbouw. Bij een eventuele meeropbrengst van de plantenkas kan deze bijdragen aan de kasversterking van het tehuis, zegt het NII.
Advertenties