Robert van Trikt aangehouden
06 Feb 2020, 11:35
foto


Ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, is vandaag door de afdeling Fraude aangehouden en in verzekering gesteld. Zijn advocaten, Irvin Kanhai en John Kraag, mochten hem niet spreken. Aan de raadslieden is een contactbeperking opgelegd, zegt Kanhai aan Starnieuws.

Sinds maandag is er een onderzoek gaande naar strafbare handelingen die gepleegd zouden zijn door de ex-governor. Daarnaast speelt de 'verdamping' van US$ 100 miljoen van de US$ 426 miljoen aan kasreservemiddelen die de banken hadden bij de Centrale Bank van Suriname. Dat heeft echter niks te maken met de aanhouding. 

De leiding van de CBvS heeft een strafklacht tegen Van Trikt ingediend. De gewezen Centrale bankier is vandaag verhoord.Ook directieleden van de bank en de regeringscommissaris van de CBvS zijn al uitvoerig gehoord. In De Nationale Assemblee heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën uitgelegd dat een strafklacht is ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneigenlijke contracten die Van Trikt heeft getekend met onder andere het Belgische bedrijf Clairfield. Wurgcontracten, noemde hij het. Hij had het ook over de aankoop van peperdure auto's die zouden zijn overgefactureerd. Hoefdraad stelde dat gelden van de CBvS incorrect zijn aangewend.


Advertenties