President komt uit over financieel-economische situatie
06 Feb 2020, 09:36
foto


President Desi Bouterse zal morgen op een persconferentie ingaan op de ontstane financieel-economische situatie waarin het land verkeert. Directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), Clifton Limburg, bevestigt dat de president vrijdag met de pers praat over de financieel economische perikelen van de overheid.

Sinds bekend werd dat US$ 100 miljoen van de kasreservemiddelen die de banken bij de Centrale Bank van Suriname hadden gezet, ontbreekt is er veel heisa ontstaan in de samenleving. Op een bijeenkomst te Altona in Dijkveld gaf vicepresident Ashwin Adhin toe dat er rekeningen zijn betaald met het geld, waaronder voor basisgoederen. Hij zei ook dat de kasreservemiddelen er waren om gebruikt te worden. "...hoe we dat geld gaan gebruiken, want er moeten importen gedekt worden, basisgoederen moeten betaald worden, interveniëren, aflossingen. Voor zoveel dingen kan je dat geld gebruiken. Maar het geld gaat gebruikt worden en weer aangevuld worden," stelde Adhin. 

De bankiersvereniging heeft daarop gezegd dat de middelen opzettelijk zijn misbruikt. De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, merkte op dat de kasreserveregeling een internationaal gebruik is, maar dat "men bewust de regeling heeft misbruikt." Hij benadrukte op een persconferentie dat van de US$ 426 miljoen die de Centrale Bank beheert, ruim US$ 100 miljoen is verdwenen. Hij kondigde aan dat juridische stappen om de verantwoordelijken te vervolgen, niet zijn uitgesloten. De bankiers leggen al hun energie nu in het beschermen van de restant kasreservemiddelen en hoe het 'verdwenen' geld terug te halen.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April