Column: De rug van dragers driedelige pakken
28 Jan, 00:59
foto


Wanneer het om geld, macht en belangen gaat, blijken veel mensen in topposities hun rug niet recht te kunnen houden. De laatste tijden zijn diverse toppers bij banken in opspraak geraakt. Omdat bij de banken veel geld binnenkomt, lijken figuren in de top te denken dat je gewoon het geld kan toe-eigenen. Ze vergeten dat het geld niet op de rug groeit en dus niet op een makkelijke manier verdiend kan worden. Het ene schandaal is nauwelijks voorbij of het andere dient zich alweer aan. 

Er is veel te doen geweest bij DSB, de Surichange Bank, de Surinaamse Postspaarbank en nu zelfs de bank der banken, de Centrale Bank van Suriname. De moederbank die toezicht moet houden op de financiële instellingen gaat zelf finaal de mist in. Minister Gillmore Hoefdraad heeft in De Nationale Assemblee de vloer aangeveegd met - toen nog governor - Robert van Trikt. De dweil die gebruikt is, kon gelijk in de vuilnismand. Van Trikt is oneervol ontslagen, terwijl ook de procureur-generaal is ingeschakeld. 

De verwachtingen over Van Trikt waren hoog. Hij heeft vaker gezegd dat hij het niet om het geld doet. Toen hij aantrad bij de CBvS zou hij niet eens weten hoeveel hij zou verdienen. Geld was geen probleem, hij had zelf genoeg. Achteraf blijkt dat de governor zich met pracht, praal, geld en goud had omgeven. Een keizerlijk leven werd geleid op de bank met dure auto's, feesten, diners, butlers, consultants... Geld was geen probleem. Ook de opdrachten van de regering werden grif uitgevoerd, tot er 'zodanig verschil in inzichten' tussen hem en de regering kwam. 

Intussen wordt er gewacht op het resultaat van het onderzoek bij de CBvS. Waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman is nog met verlof. De driekoppige directie heeft de leiding bij de bank. De vraag blijft recht overeind of Van Trikt alles wat mis is bij de CBvS alleen heeft gedaan. Dat is haast onmogelijk, want er is zoveel niet in de haak. In veel gevallen tekenen andere directieleden mee. Hoewel de governor de bank in en buiten rechte vertegenwoordigt, moet hij de Bankwet en andere protocollen naleven. 

Waarom komt er nog geen duidelijkheid over of alles nu veilig is, ook de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken die bij de CBvS in beheer is? Bankdirecteuren en regering houden ook hun kaken op elkaar en voeden daarmee de gossip op sociale media. Dit zal leiden tot het opsluiten van meer mensen, als ze hun frustratie gaan uiten naar het staatshoofd. Wat gebeurt er intussen met de koers?! Er is een groot gat tussen de CBvS-koers en die bij de cambio's. 

Toen Glenn Gersie nog geen jaar geleden de plaat moest poetsen, is een handvol toppers meegegaan. De leidinggevenden waren volgens de regering niet meer te handhaven. Nu zal de lijn doorgetrokken moeten worden. De koppen zullen moeten rollen om de geloofwaardigheid bij de moederbank te herstellen. Van Trikt heeft steeds aangegeven dat hij onschuldig is, ondanks de frauduleuze handelingen waarvan hij beschuldigd wordt bij de import van de peperdure auto's, de wurgcontracten met het Belgische bedrijf Clairfield, bevoordelen van Orion... Enfin, laat de pg dat maar uitzoeken. 

Maar wat het verschil van inzichten is, is nog niet duidelijk geworden. Tot nu toe heeft alleen de regering gesproken. De president heeft de ontslagbrief geaccepteerd en aangegeven dat het tussentijdse resultaat van het integriteitsonderzoek dat wordt verricht door de raad van toezicht aanleiding is om de ontslagaanvraag te aanvaarden. Als Van Trikt werkelijk onschuldig is, zal hij in het licht moeten staan, en aangeven waarom hij zijn bedankbrief heeft geschreven. Verder zal ook moeten blijken wat de rol is van de overige leidinggevenden bij de bank. Het wordt tijd om de wervelkolom recht te houden, zodat het geld van het volk van de ruggen van de driedelige pakken gaat glijden. 

Nita Ramcharan

P.S. Eugène van der San, directeur van het kabinet van de president, heeft zijn rug wel rechtgehouden. 
P.S. 2: Als er voor beledigingen en bedreigingen van het staatshoofd op Faceboek mensen opgesloten worden, dan moeten er veel nieuwe gevangenissen worden gebouwd. De 'muilkorfwetten' horen niet thuis in een democratie. Het staatshoofd is dus boven het volk verheven, net als in de koloniale tijd!    
P.S 3: Moet Assembleelid tevens ABOP-topper Edward Belfort vrezen voor zijn vrijheid op de televisie?
Advertenties

Saturday 26 September
Friday 25 September
Thursday 24 September