Mathoera: Daling criminaliteitscijfers, onveilig gevoel blijft
15 Jan 2020, 09:41
foto
Statistieken over 2018 en 2019 gepresenteerd door Justitie en Politie. Er is een daling te zien.


De cijfers verstrekt door minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie geven een daling van geregistreerde criminaliteit over gekwalificeerde diefstal, inbraken, berovingen, overvallen en levensberovingen ten opzichte van 2018. "Indien de cijfers betrouwbaar zijn, ben ik blij dat minder mensen slachtoffer zijn geworden. Toch merk ik dat deze cijfers niet de perceptie welke leeft in de samenleving weerspiegelen. Daar overheerst het gevoel van  onveiligheid nog." Zo reageert Assembleelid Krishna Mathoera tegenover Starnieuws. De bewindsman heeft op haar vragen over de veiligheid de cijfers doen toekomen aan De Nationale Assemblee. 

Het onveilige gevoel kan beïnvloed worden door ontbreken van zichtbaarheid en surveillance door de politie, de media aandacht aan criminaliteit, maar ook de mate van geweld en grofheid bij overvallen en berovingen. Dan kunnen de cijfers laag zijn, maar de angst om slachtoffer te worden overheerst, stelt Mathoera. De korpschef en de minister kunnen hieraan degelijk iets doen en dat is meer en beter communiceren met het volk en de media. "Een voorbeeld is dat ik al zes maanden vraag naar informatie over acties en cijfers van de politie. En eindelijk krijg ik ze nu, zonder enige toelichting van de beleidsmakers. Dit had veel beter en eerder gekund. Veiligheid is erg belangrijk en direct gerelateerd aan vrijheid," merkt het Assembleelid op.

Mathoera voert aan dat angst stress creëert en geeft een beknottend gevoel. Dit moet weggewerkt worden. Iedereen heeft daar een rol in te vervullen. Die samenwerking moet getrokken worden door het Korps Politie Suriname en de minister. "In de cijfers mis ik het aantal diefstallen, de jeugdcriminaliteit, seksuele delicten en huiselijk geweld. Het is belangrijk om deze cijfers constant te monitoren en daar resultaatgerichte acties op te formuleren," meent Mathoera die commissaris van politie is geweest. Zorgwekkend is de verdubbeling van het aantal zelfmoordgevallen, die in 2018 nog 31 waren en afgelopen jaar 64. 

Over de aangegeven criminaliteitscijfers is onduidelijk, hoeveel onderzocht zijn, hoeveel opgelost zijn en hoeveel daders in beeld zijn gebracht. Dat zijn resultaatmaatstaven om de effectiviteit van opsporing en onderzoek te meten. Burgers willen geen slachtoffer worden, maar als ze het worden, dan willen ze weten wat er verder met hun zaak is gebeurd. En daar moet meer verantwoording over afgelegd worden, vindt de volksvertegenwoordiger. Een positief project vindt zij het safe city project en de plaatsing van camera's. Er gaat een preventieve werking van uit en ook kan het helpen bij snelle signalering van daders en oplossing van zaken.
Advertenties