VS had record aan massamoorden in 2019
29 Dec 2019, 14:40
foto
Een solidariteitswake ter nagedachtenis van de slachtoffers van een massa-schietpartij in Las Vegas. (Foto: Reuters)


In het haast afgelopen jaar heeft de Verenigde Staten (VS) meer massamoorden gezien dan ooit te voren. Een database samengesteld door Associated Press (AP), USA Today en Northeastern University registreerde 41 incidenten en in totaal 211 doden. Bij massamoorden gaat het erom dat vier of meer mensen bij hetzelfde incident worden gedood, exclusief de dader.

Eén van de dodelijkste in 2019 waren de moorden op 12 mensen in Virginia Beach in mei en 22 in El Paso in augustus. Van de 41 gevallen in 2019 hadden 33 betrekking op vuurwapens, aldus onderzoekers. Californië had met acht het hoogste aantal massamoorden per deelstaat.

De database volgt massamoorden in de VS sinds 2006, maar onderzoek uit de jaren zeventig heeft geen jaar onthuld met meer massamoorden, meldde AP. Het jaar met het op één na hoogste aantal massamoorden was 2006, met 38.

Hoewel 2019 het hoogste aantal incidenten had, werd het dodental van 211 overschaduwd door de 224 mensen die stierven in massamoorden 2017. In dat jaar werden de dodelijkste massale schietpartijen in de Amerikaanse geschiedenis geregistreerd, toen 59 mensen werden neergeschoten op een festival in Las Vegas.

Veel massamoorden in de VS halen de krantenkoppen niet omdat ze familiegeschillen, druggeweld met zich meebrengen, aldus de onderzoekers. Het aantal massamoorden in de VS was gestegen, ondanks het totale aantal moorden dat daalde, zei James Densley, een criminoloog en professor aan de Metropolitan State University in Minnesota. "Als een percentage van moorden, betekenen deze massamoorden dus meer sterfgevallen," vertelde hij AP.

Densley zei dat hij geloofde dat de piek deels een gevolg was van een "boze en gefrustreerde tijd" in de Amerikaanse samenleving, maar hij voegde eraan toe dat misdaden vaak in golven plaatsvonden. "Dit lijkt het tijdperk van massale schietpartijen te zijn," zei hij.

De rechten voor wapenbezit zijn verankerd in het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, en de piek in massale schietpartijen heeft weinig gedaan om Amerikaanse wetgevers naar hervormingen van wapenbeheersing te duwen. In augustus, na dodelijke aanvallen in Dayton, Ohio en El Paso, Texas, zei president Donald Trump dat er 'serieuze discussies' zouden plaatsvinden tussen congresleiders over 'zinvolle' achtergrondcontroles voor wapenbezitters.

Maar  Trump roeide stilletjes terug op die belofte, naar verluidt na een lang telefoongesprek met Wayne LaPierre, de president van de National Rifle Association - een krachtige lobbygroep die zich verzet tegen wapenbeheersmaatregelen. Na het telefoongesprek zei de president aan verslaggevers dat de VS op dit moment "zeer sterke achtergrondcontroles had." Hij voegde eraan toe dat massale schietpartijen een "mentaal probleem" waren.

Toonaangevende democraten hebben publiekelijk opgeroepen tot strengere maatregelen voor wapenbeheersing. Eerder deze maand gebruikten presidentskandidaat en voormalig vicepresident van de VS, Joe Biden, de zevende verjaardag van de schietpartij op Sandy Hook om een ​​oproep voor strengere regels te hernieuwen. De plannen van Biden omvatten een verbod op de productie en verkoop van aanvalswapens en verplichte achtergrondcontroles voor alle wapenverkopen.

Een andere potentiële democratische presidentskandidaat, Elizabeth Warren, schetste eerder dit jaar plannen om het aantal doden door wapens met 80% te verminderen door een combinatie van wetgeving en uitvoerende maatregelen. Warren heeft ook opgeroepen tot strengere achtergrondcontroles, evenals de mogelijkheid om vergunningen in te trekken voor wapenhandelaren die de wet overtreden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April