Column: Matapica
En toch voelde ik me van de week een toerist, ik zou haast zeggen in eigen land. Het was niet eens zo ver uit de stad. Vanaf de steiger bij Mariënburg hadden we de boot genomen naar de overkant van de Commewijne. Een beetje toerist vaart van daaruit naar Frederiksdorp, maar wij legden aan op Margaretha, een soort doorvoerhaventje. Margaretha heeft een hotel, je ruikt de warungs al van verre, mannen hangen over hun brommer met een cup bier, iets verderop kun je biljarten en er is een terras met uitzicht over de rivier. Ideaal voor een zonsondergang.
Maar daar hebben we nu even geen tijd voor. Nog voor het donker willen we onze
bestemming bereiken. Bootsmannen laden onze bagage over in handkarren om de tassen tweehonderd meter verder in kleine korjaaltjes over te plaatsen. Dan met drie, maximaal vier personen en het nodige beleid instappen om omslaan te voorkomen.
Er volgt een fraai tochtje van een half uur door zompig zwampland. Zeg maar de Vinkeveense plassen maar dan honderd keer zo puur en bovendien totaal uitgestorven. Een plek waar vogelaars en visliefhebbers hun hart kunnen ophalen.
Een gerichte excursie bewaren we voor later want de schemering zet al in. Vanuit de boot lopen we zo het strand op. Dat is van Braziliaanse allure. Een brede zandvlakte die zich tegen de ondergaande zon scherp aftekent tegen het in moeras gedrenkte mangrovebos. Niet bepaald het beeld dat ik voor ogen had bij Matapica.
Daarbij dacht ik steevast aan een eindeloze modderpoel vol jengelende muskieten en troosteloos wrakhout. Maar hier kun je heerlijk zwemmen, vliegeren en bij gebrek aan horeca in alle rust je eigen koelbox legen.
Snel kwartier maken in het Stinasu-huis. Niet dat je zegt een riant onderkomen maar dat snap ik wel. Een stevige springvloed en de hele kustlijn schuift vijf meter op waarbij alle hutten en strandtentjes in één moeite door worden weggevaagd.
De beheerder vertelt dat de vloer van het huis een paar maanden geleden nog een meter boven het zand uitkwam. Nu staat het op de begane grond, tegen de door de wind opgeworpen zandwal. Een duik in de zee. Geen kwallen, wel een modderige bodem.
Tegen tien uur maken we een wandeling langs het strand waarbij we een stuk of zeven soepschildpadden tegenkomen. Eentje maakt zich voor zijn doen razendsnel uit de voeten bij de aanblik van de flashlights. Terwijl de gids nog zo had gewaarschuwd.
Andere krapés zien we nesten graven, eieren leggen en er weer zand overheen gooien. Onder begeleiding van de gids mag onze groep een heel nest uitgraven om de circa honderd eieren een dag later opnieuw te begraven op een beter tegen roofvogels en stropers beschermde plek. Dat vergroot de kans op overleving die anders niet boven de één procent uitkomt, vertelt de gids.
Ik vind het best maar beschouw de ingreep tegelijkertijd als ongewenste intimiteit. Beetje het voortplantingswerk van een ijverige schildpad beïnvloeden. Niet om nou de blasé toerist uit te hangen die alles aan pakweg de Vietnamese of Balinese kust al jaren geleden heeft meegemaakt, maar ik heb die grote jongens, die leatherbacks, al eens aan het werk gezien aan de Franse kant. En ik geef toe: het heeft wel wat, zo’n gevaarte dat al sinds de prehistorie met het grootste gemak de wereldzeeën bezwemt en dan op de plek waar ze zelf uit het ei is gekropen voor nageslacht probeert te zorgen. Maar eerlijk gezegd geef ik er toch de voorkeur aan om die dieren niet te storen tijdens hun intieme daad.
Tegen middernacht keren we terug naar het basiskamp waar het houtvuur nog smeult. Een laatste shot Borgoe en dan onder zeil. Wel zorgvuldig de klamboe afsluiten want dat verhaal van die muskieten blijkt wel te kloppen.
De volgende dag opnieuw strand, zon en wind. We houden er roodbruine schouders aan over. Net alsof we zomaar in eigen land op vakantie zijn geweest.
Toerist of geen toerist.
Diederik Samwel
Vandaag
-
16:40
Drs. C. Waterberg verdient erkenning in de strijd tegen malaria
-
14:42
Afstudeeronderzoek legt voedselveiligheidsproblemen melkveesector bloot
-
12:44
Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
-
10:47
Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan