SRD 8 miljoen Militaire Academie via donatie gerealiseerd
22 Sep, 00:02
foto
De Surinaamse Militaire Academie, aan de Verlengde Keizerstraat, is vrijdag officieel geopend. Militairen hebben het gebouw helpen opzetten.


Het opzetten van de Surinaamse Militaire Academie is niet van een leien dakje gegaan, deelt minister Ronni Benschop van Defensie mee. “U houdt het niet voor mogelijk hoe dit leger in stand gehouden wordt maar met dit wat hier staat, hebben we heel, heel hoog over de horizon gevlogen,” zegt hij trots terwijl hij naar het gebouw wijst. Het project heeft SRD 8 miljoen gekost. Het is voor een groot deel met donaties gefinancierd. De Academie is vrijdag officieel geopend. 

Minister Benschop en president Desi Bouterse zijn de sponsoren heel dankbaar. De SRD 8 miljoen komt niet op de begroting voor, dus zijn gelden gehaald bij een buitenlands fonds, het ministerie van Financiën, enkele staats- en particuliere bedrijven, legt Benschop uit.  Bouterse houdt een korte toespraak. “Heel belangrijk is dat we weer een milestone hebben bereikt, dat de toekomst van het leger is gegarandeerd en dat we bewezen hebben dat het niet altijd om middelen gaat,” merkt hij op.  “We can do the job’ want het is weer bewezen dat we met het minimale de job kunnen klaren.” 

In het gebouw, aan de Verlengde Keizerstraat no 30, is ook de Militaire School ondergebracht. Daar zullen onderofficieren opgeleid worden. Op de Academie de officieren. Projectleider Robert Peneux heeft uitgelegd hoe het onderwijssysteem is opgezet. De opleidingen voldoen aan internationale standaarden, de docenten zijn lokaal en internationaal, er is ruimte voor de andere gewapende machten, ook uit het  buitenland. Afgestudeerden kunnen met hun diploma verder studeren in het buitenland. 

“Van de student van beide opleidingen vereisen wij discipline, respect voor het land, verdediging van onze soevereiniteit en respect voor elke president die democratisch is gekozen,” somt Peneux op. “Politieke intriges of negatieve manipulatie van nieuwgevormde cadetten en cursisten zal de Defensieorganisatie niet dulden,” waarschuwt Peneux. Hij geeft aan dat met de opleidingen de kwaliteit van het  leger verbeterd zal worden en de manschappen geprofessionaliseerd.

Minister Benschop benadrukt hoe waardevol de school voor het leger is. Het heeft heel wat voeten in de aarde gekost om het project van de grond te krijgen. “Je moet van goede huize komen om zoiets te presteren,” merkt hij op. “Dies ano Whatsapp, Twitter nanga Facebook pe de man eh nah nah. If i hati n’e pompu, moro betre y’e go na yu autopet. Op dit project was praten een halve optie. Strategisch denken en doen, dat waren mijn vertrouwelingen op dit project.” 

Het heeft bijna een jaar geduurd tussen de eerste steenlegging en de opening. Het bouwproces is ook niet over rozen gegaan, haalt Benschop aan. Het gebouw is mede door soldaten opgezet. “Wat die jongens van de genie hebben gepresteerd… felle zon, zware regens, frustratie, koskosi, mandi mandi… maar tide un opo eng,” deelt Benschop mee. “Het team van de militairen die tijd noch moeite hebben bespaard onder alle bizarre omstandigheden, ik heb ze allemaal bevorderd!” deelt hij aan president Bouterse mee. Daarna heeft Benschop een deel van de militairen aan het publiek gepresenteerd. 

René Gompers