Olie 10% hoger na aanvallen op Saudische oliesites
16 Sep, 13:41
foto


De olieprijzen zijn vandaag op een gegeven moment bijna 20% gestegen, waarbij ruwe Brent zijn grootste winst in één dag sinds de Golfcrisis van 1990-1991 publiceerde. De steile stijging volgt na een aanval op Saudi-Arabische oliefaciliteiten in het weekend die de productie van het koninkrijk met de helft terugbracht.

De prijzen daalden nadat de Amerikaanse president Donald Trump het gebruik van de noodolievoorraad in zijn land had goedgekeurd om een ​​stabiele aanvoer te garanderen. Maar hij zei ook dat hij klaar was om te reageren op de aanval, een vooruitzicht dat geopolitieke spanningen handhaafde.

Brent ruwe futures, de internationale benchmark, steeg met 19,5% tot US$ 71,95 per vat, de grootste sprong in de loop van de dag sinds 14 januari 1991. Tegen de vroege middag bedroeg de prijs US$ 66,67, een stijging van US$ 6,45 of 10,7%.

Futures in de VS West Texas Intermediate (WTI) klommen maar liefst 15,5% tot US$ 63,34, de grootste winst binnen de dag sinds 22 juni 1998. De prijs bedroeg later US$ 60,29, een stijging van US$ 5,44 of 9,9%.

Saudi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld en is met zijn relatief grote reservecapaciteit al tientallen jaren leverancier van olie. De aanval op de ruwe verwerkingsfaciliteiten van staatsproducent Saudi Aramco in Abqaiq en Khurais verminderde de productie met 5,7 miljoen vaten per dag. Het bedrijf heeft geen tijdlijn gegeven voor de hervatting van de volledige productie.

Twee bronnen die op de hoogte waren van de activiteiten van Aramco, zeiden dat een volledige terugkeer naar normale productie "maanden kan duren".

"Als deze storingen langdurig zijn, zal Saudi-Arabië moeite hebben om de exportspecificaties voor zijn Arab Light en Arab Extra Light-lijnen te halen. Het kan zelfs worden gedwongen om overmacht te verklaren voor sommige van deze exporten," zei consultancy Energy Aspects in een notitie. "We verwachten dat het IEA en de VS DOE ook strategische aandelen zullen vrijgeven om de leemte op te vullen als de Saudische storing langer duurt," zei het, verwijzend naar het Internationaal Energieagentschap en het Amerikaanse ministerie van Energie.

Trump keurde de vrijgave van olie uit de U.S. Strategic Petroleum Reserve goed, maar voegde eraan toe dat de Verenigde Staten "gereed en geladen" was voor een mogelijke reactie op de aanval.
Advertenties