Column: Politieke Borrelpraat 577
15 Sep, 22:44
foto


“Heren, je kan zeggen wat je wil, maar jongedame Neuz heeft met haar dronken rijgedrag de voorpagina’s van de kranten, van Facebook, ook weeceeboek en zelfs de Limbose babbelaria gehaald.”
“Hopelijk groeit ze nu naar vrouwtje Neuz en profileert zij zich beter, zeker als ze naar de buurtsupermarkt gaat.”
“Groeien? Neks no groei. A dies klari, wegwezen uit de politieke arena.”
“Echt niet! De media-aandacht die haar geval kreeg, bewijst dat ze nog steeds politiek kredietwaardig is, alleen moet ze haar eigenzinnigheid loslaten, niet steeds ruzie zoeken, een duidelijke politieke lijn uitzetten en bij veel meer ouderen nuchter in de leer gaan.”
“Niet voor niets werd gezegd: ze is een hoge boom die veel wind vangt.”
“Heeft men dat binnen de partij nu pas door? Nu het fout ging?”
“Trawan taki: if Neuzie n’a ‘hoge boom’, da Bowta n’a wolkenkrabber.”
 “Maar heeft ze nog politieke aanhang?”
“Ik denk van wel, op Facebook en van mensen met een overzeese nationaliteit.”
“Het toppunt van haar politieke klim was, toen ze met die wakaman een verbond aanging. Kennen jullie die foto nog?”
“Ai, en de gevestigde tegenmacht zag dat opkomend gevaar en heeft dat veelbelovend jonge verbond tussen Neuz en Wakaman, N&W, handig getorpedeerd.”
“Hoe bedoelt u, meester. Ze zijn toch door onenigheid uit elkaar gegaan?”
“Jawel, maar Basis Paars nodigde Wakaman met nog een paar soortgelijken uit op zijn residentie in het bos met nyan, dringi, smoko, taki, pramisi fu gi gron en wakaman zegt in een roes: ‘ja Baas’ en klaar was het N&W-verbond.” 
“En achteraf bleek: stuk bos gaat niet door, bika den Iengie-brada uit de buurt meki wan bigi ghèr-ghèr.”
“Daarom moet je bij zo een aanlokkelijk politiek aanbod nooit meteen happen en altijd zeggen: ‘ik neem het in welwillende overweging; even mijn achterban raadplegen.’ Maar ja, jeugdige onervarenheid.”
“Maar jongedame Neuz is echt niet de enige partijvoorzitter die in de zuip gaat.”
“Klopt, ze zuipen zowat allemaal. Maar ze laten zich naar huis rijden, bijvoorbeeld als ze lallend van dronkenschap in hun broek hebben gewaterd.” 
“Maar waarom zijn ze dan zo op meisje Neuz gesprongen? Velen maakten haar belachelijk. Ze noemden haar SDS of zoiets.”
“Wat wilde dat zeggen, meester?”
“Strei Dringi Sopi, volgens mij.” 
“Maar gaat het zo toe in de politieke arena?”
“Zeer zeker, jonge vriend in ons midden. In de politieke arena is van alles geoorloofd om je tegenstanders uit te schakelen: djappen, natrappen, komedie spelen, vooral in het strafschopgebied, je elleboog in je tegenstanders ribben planten of in z’n gezicht spuwen, een kopstoot geven, uitschelden, tegen de testikels trappen, noem het maar.”
“Maar daarvoor is er toch een scheidsrechter?”
“In de politieke arena niet. Daar heb je alleen maar een opgejut publiek die dit soort zaken op het veld wil zien: hoe meer gescheld, uitglij- en valpartijen en over de grond rollende spelers, hoe beter het politieke publiek het spel vindt.”
“Dus speler Neuz wordt met draagbaar van het veld gedragen en moet vervangen worden door ….door wie?”
“Niemand wil, niemand kan, niemand heeft tijd daarvoor, dus ze moet aanblijven als boegbeeld, als trekker, als voorzitter. Ze moet wel lering trekken uit deze val, opstaan en al is het hinkend het veld weer opgaan: esde, tide, tamara: strei e strei go moro fara.”
“Alleen degenen met een lange adem maken het in de politiek.” 
“Mang, lieb’a tori dies, zoveel aandacht voor zoiets!”
“Maar intussen heeft onze Centrale Bank na langdurig voorbereidend werk een overeenkomst met de Amerikaanse Federal Reserve Bank, afgekort ‘Fed’, getekend om bij tijd en wijle een flink pak cash dollars te krijgen om onze importen te dekken en de koers stabiel te houden. Want die was de afgelopen dagen aardig op hol aan het slaan.”
“En dat kan de PBP, de Paarse Baas Partij nu net niet hebben, dus jongens, all hands on deck om de koers te laten zakken naar 7,8. Lager dan de huidige straatkoers, maar wat hoger dan de eerdere bankkoers.”
“We hebben die dollars niet gehad, niet geleend, dus we hebben ze gekocht onder stringente voorwaarden. Waarmee hebben we die cash dollars gekocht?”
“Zeker met die valuta-bankreserves als onderpand die de lokale banken in het buitenland op een rekening van de onze Centrale Bank hadden moeten storten.”
“Ik denk niet dat dat genoeg was. Om die koers terug te brengen en op een bepaald punt te stabiliseren, heb je nu zeker twee tranches van 75 miljoen US dollars nodig.”
“Zie je, zie je, ze plunderen onze valutareserves, ze stelen ons zuurverdiend geld, die man vernietigt ons land, hij moet weg, weg, weg….”
“Gunst mang Sjaak, hou toch op met dat dronkenmansgeschreeuw van je. Redeneer met verstand en zonder emoties.”
“Volgens mij is er ook een deel van onze goudreserves verkocht aan de Fed,”
“En waarschijnlijk ook onze bezittingen en inkomsten uit de goudsector.”
“Mijn hemel, ze verkwanselen onze natuurlijke hulpbronnen, dat ook nog!”
“Da hoe wil je dat we onze luxe-importeconomie in stand houden? Met mooi bedrukte bankbiljetten zonder stabiele dekking? Wil je terug naar die tijd van die nuloptie van jouw groene president, tijdens de beginjaren negentig van de vorige eeuw, toen alles schaars werd en de koers echt met duizenden procenten steeg?”
“Maar die cash dollars die we nu van de Fed, krijgen, worden via de lokale handelsbanken beschikbaar gesteld en mogen absoluut niet naar de cambio’s gaan.” 
“Zo breng je een koers omlaag en stabiliseer je die op een bepaald punt, en niet alleen door met je mond te schreeuwen: ‘Mo saka’a koers.”
“En wanneer gaat men onze cambio’s verplichten om alleen geld te wisselen van toeristen en buitenlanders, zoals dat overal ter wereld gangbaar is?”
“Dat zal vanaf nu eindelijk moeten gaan gebeuren. De politieke wil was er al die jaren niet, nu zal het moeten, gezien de Bank Note Trading Agreement met de Fed. In feite is onze Centrale Bank onder een soort curatele gesteld van de Fed.” 
“Wil je cash, oké, dan moet je aan zus en zo voorwaarden voldoen.”
“Ik vind dat goed, alle grani aan onze Von Triggerman van de CBvS en zijn gemotiveerde team. Eindelijk wan bun tori, want welke volgende regering dan ook komt, zij zal zich hieraan moeten houden. Wan ogri tya wan bun. Daar drink ik op.”
“Ik ook, en we laten ons naar huis rijden, we gaan niet ‘Neuzen.”

Rappa