Rusland: Putin’s partij verliest een derde zetels bij verkiezingen
09 Sep, 16:38
foto
De opkomst bij de regionale verkiezingen van zondag was ongeveer 22%. (Foto: Reuters)


De regerende partij van Russische president Vladimir Putin, heeft een hoop zetels in het parlement van Moskou verloren, meldde persbureau RIA vanmorgen. De resultaten suggereren dat een tactische stemstrategie die door tegenstanders van de president werd uitgevoerd mogelijk heeft gewerkt.

Met bijna alle resultaten binnen werd het duidelijk dat Putin’s partij ‘Verenigd Rusland’ bijna een derde van de zetels in het 45-koppige stadsparlement (Mosgorduma) verloor, maar op koers blijft om de meerderheid te behouden met ongeveer 26 zetels.

De Communistische Partij zal naar verwachting 13 zetels krijgen, terwijl de liberale Yabloko-partij en het naar links neigende Eerlijk Rusland elk drie zetels zullen hebben. De opkomst bij de verkiezingen van zondag was ongeveer 22%.

Hoewel lokaal, werd de verkiezing in Moskou door de prominente oppositiepoliticus Alexei Navalny en zijn bondgenoten aangemerkt als een kans om zich tegen ‘Verenigd Rusland’ te verdedigen vóór de nationale parlementsverkiezingen in 2021. Navalny adviseerde zijn aanhangers om tactisch te stemmen voor de kandidaat met de beste kans om ‘Verenigd Rusland’ te verslaan.

Zondag vonden in alle 11 Russische tijdzones lokale of regionale verkiezingen plaats. Maar de belangrijkste focus lag op Moskou na de demonstraties van deze zomer die veranderde in de grootste aanhoudende protestbeweging in Rusland sinds 2011-2013. Protesten braken half juli uit nadat de Centrale Verkiezingscommissie weigerde een groot aantal oppositiekandidaten te registreren, omdat ze hadden nagelaten voldoende handtekeningen van echte geldschieters te verzamelen.

De uitgesloten kandidaten, inclusief bondgenoten van Navalny, hekelden de actie als een list om hen te verhinderen zetels in het parlement van Moskou te winnen. Staatsmedia presenteren de resultaten in Moskou als een overwinning voor de regerende partij, maar het Kremlin zal zeker het echte plaatje bestuderen, en wat het zegt over de publieke opinie in de Russische hoofdstad.

Anders dan Moskou domineerden door het Kremlin gesteunde kandidaten bij andere lokale en regionale verkiezingen van 8 september die in het hele land werden gehouden. Ze lijken te winnen in alle 16 regio's die hun gouverneurs kozen.

‘Verenigd Rusland’ werd in 2001 opgericht ter ondersteuning van de Russische president, wiens ratings de afgelopen maanden zijn gedaald. Dmitry Peskov, woordvoerder van Putin, gaf commentaar op de algemene verkiezingsresultaten: "Over het geheel genomen was de campagne van ‘Verenigd Rusland’ in het hele land zeer, zeer succesvol”.

"Op sommige plaatsen kreeg het meer zetels, op andere minder. In het hele land toonde de partij haar politieke leiderschap." Op de vraag of het verlies van zetels in Moskou te wijten was aan de proteststem, zei Peskov: "Het resultaat toont het tegenovergestelde aan, dat alle theorieën van politieke experts over een proteststem niet werden bevestigd."
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May