Luchtverkeersleiders leggen werk gedeeltelijk neer
04 Sep 2019, 08:40
foto
Er is sprake van een gedeeltelijke werkneerlegging van de luchtverkeersleiders op de JAP-luchthaven.


De regen van gisteravond heeft opnieuw de zwakheden blootgelegd in de ruimten van de luchtverkeersleiders. Een lekkage heeft ervoor gezorgd dat de luchtverkeersleiders gisteravond omstreeks tien uur spontaan in actie zijn gegaan. Er is sprake van een gedeeltelijke werkneerlegging, verneemt Starnieuws. De actie houdt in dat internationale aankomende en vertrekkende vliegtuigen niet worden afgehandeld. Vlucht PY 422 van Surinam Airways die van uit Miami/Geogetown kwam, is tot twee keer toe teruggevlogen naar Georgetown. Uiteindelijk is de kist vanochtend vermoedelijk zonder toestemming van de verkeersleiding geland op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven.

De luchtverkeersleiders werden gisteravond nog eens met de neus gedrukt op de gevaren van de lekkages in één van de werkruimten. Het water sijpelt onder de grondbekleding en blijft daar liggen, waar ook de bekabeling ligt. Ook zouden de lekkages niet ver verwijderd zijn van de breakerkast, wat zorgt voor gevaarlijke situaties. De luchtverkeersleiders vrezen voor kortsluiting en hebben al vaker op dit euvel gewezen. Er zijn zelfs storingen opgetreden waarbij lampen niet meer aangaan. Drie weken geleden zouden de luchtverkeersleiding aan de bel hebben getrokken bij de leiding van Luchthavenbeheer. Er was beloofd de lekkage op te lossen, wat echter niet is gebeurd.

Genaro Alpin, voorzitter van de bond van Luchtverkeersleiders, bevestigt desgevraagd de spontane actie. Hij zegt dat de bond zijn leden in deze ondersteunt. Vanmorgen heeft de bond een spoedvergadering met de minister van Openbare Werken, Communicatie & Transport, Vijay Chotkan. Alpin wil niet veel kwijt en zegt dat hij het gesprek met de bewindsman afwacht.

Starnieuws verneemt dat de luchtverkeersleiding aan de luchtvaartautoriteiten in Georgetown had door gegeven dat er een actie gaande was. Vlucht PY 422 die al onderweg was naar Paramaribo, keerde daarop terug naar Guyana, nadat ze de boodschap kreeg dat de toren op de JAP-luchthaven was gesloten. Op gegeven moment is de kist toch weer vertrokken uit Georgetown en is het in de vroege uren vanochtend vermoedelijk zonder begeleiding van de toren geland. Aanvankelijk was de aankomsttijd van de vlucht gepland om 23:15 uur gisteravond. De luchtverkeersleiders hebben aangegeven dat ze niet willen werken zolang er geen structurele oplossing is.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July