LVV neemt nieuw visgebied in overweging
22 Aug, 22:37
foto
In Nickerie opereren in totaal 60 vissersboten. (Foto: NII)


Deskundigen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zullen extra inspectiediensten uitvoeren in Nickerie over een nieuw door vissers voorgesteld visgebied, bekend als Lijn 2. Vissers verenigd in de Cooperatie Ontwikkeling Visserijsector in Nickerie hebben de LVV-minister eerder deze week verzocht om hen ontheffing te verlenen om in het nieuw visgebied te opereren.

Al jaren opereren de vissers in het gebied dat noordoostelijk ligt van de aan hen toegewezen standplaatsen in het gebied dat bekend is als Lijn 1. Een visser heeft vorige week een standplaats van een andere collega geoccupeerd in het nieuw visgebied. De onenigheid die er daardoor ontstond was de directe aanleiding voor de Maritieme Politie om iedereen die daar aan het vissen was te beboeten en de boten op te dragen het gebied te verlaten. De Maritieme Politie heeft duidelijk aangegeven dat het geen activiteiten in het gebied zal toestaan, zonder schriftelijke toestemming. Dat is de vissers in het verkeerde keelgat geschoten.

LVV-minister Rabin Parmessar zegt via het Nationaal Informatie Instituut, dat de handelingen van de vissers opnieuw een bevestiging zijn van de overbevissing en de noodzaak tot ordening in de visserijsector. Hij heeft de vissers gevraagd zich te onthouden van illegale praktijken. De vissers voeren aan dat zij al dertig jaar en langer vissen in het aan hen toegewezen gebied, maar dat de vangst nu onvoldoende is om de operationele kosten te dekken.

Aan Starnieuws vertelden enkele vissers dat ze het nieuw gebied in de loop van de jaren 'zelf hebben verkaveld'. Dus gelden er ongeschreven regels voor de nieuwe illegale standplaatsen. Vorige week heeft een visser die regels overtreden, met als gevolg onenigheid en vervolgens het optreden van de Maritieme Politie. Volgens de vissers is het nu hoogseizoen voor hen, vandaar hun verzoek tot ontheffing aan de bewindsman. Parmessar heeft laten weten dat hij door zal gaan op de ingeslagen weg om met de relevante actoren te komen tot oplossingen binnen de perken van de wet, "in het belang van de visserijsector." Het is moeilijk om alle belanghebbenden in één richting te krijgen, desondanks zet het ministerie zich in om zich te kwijten van zijn niet makkelijke taak en de grote uitdaging om ordening te brengen in de sector.


Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February