Vaarbewijs sinds 2017 verplicht voor vaartuigen
21 Aug, 08:36
foto
Voor het besturen van een jetski moet je minimaal 18 jaar zijn en een vaarbewijs hebben, zegt de MAS. (Foto ter illustratie)


Alle personen die een vaartuig besturen of de wens daartoe hebben, moeten in het bezit zijn van een vaarbevoegdheidsbewijs oftewel “vaarbewijs”. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is sinds 2017 gestart met de oproep en de registratie hiervan. “De procedure is dat mensen de tweedaagse training moeten volgen die Stichting Logistieke Onderwijs (SLO) verzorgd. Voor degene die al varen, wordt er een praktische test afgenomen," vertelt Daphne Le Couvreur, hoofd marketing en communicatie van de MAS aan Starnieuws. "Men gaat dan kijken wat je aan theorie hebt, en de ervaring die je hebt , hoe je het kan toepassen.”

Is een persoon geslaagd, dan krijgt hij het vaarbewijs1 voor vijf jaren. Le Couvreur zegt dat de MAS werkt met de Binnen- en Zee aanvaringsreglement. “Daarin staat hoe men moet varen en waaraan ze zich moeten houden. En deze regels zijn geldig voor de mensen die opereren op onze binnenwateren. Dus zij dienen dan een vaarbewijs te hebben”. Naast het hebben van een vaarbewijs is het belangrijk dat het vaartuig ook is (goed) gekeurd. Le Couvreur merkt op dat het nog veel voorkomt dat mensen in overtreding zijn.

Met de vakantie periode is de controle opgevoerd in samenwerking met de Maritieme Politie. “Wat we vaker zien gebeuren, is dat mensen kinderen een waterscooter laten besturen. Maar het is verboden. De regel is dat je vanaf 18 jaar een vaarbewijs moet hebben en dan pas mag je een jetski besturen”. Personen die zich niet aan de regels houden, krijgen een procesverbaal met in het vooruitzicht sancties.  Bij de veerboten komt het voor dat er meer passagiers worden vervoerd dan is toegestaan. “Ook constateren we nog dat mensen vaak varen zonder reddingsvest.” 

De bekendmaking voor een vaarbewijs wordt al sinds 2017 gedaan. “We zijn in een transitie fase. Er zijn mensen gekomen die gehoor hebben gegeven aan de oproep. En dan heb je weer anderen die het nog niet snappen,” zegt Le Couvreur. Sinds het traject is opgestart zijn er volgens haar ongeveer 365 vaarbewijzen uitgegeven. Het vaarbewijs1 bestaat uit vier categorieën: de veerboten, schoolboten, pleziervaartuigen en waterscooters.

De MAS-functionaris roept de mensen op hun vaarbewijzen te halen en hun vaartuig te registreren en te keuren. Op die manier komt er ordening in de sector. De MAS is dan op de hoogte over welke soort type vaartuigen er zijn en ook het aantal die voorkomen op het water.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February