Guyana en VK ontkennen Russische claim militaire basis
19 Aug, 14:47
foto
De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Karen Cummings.


De regering van Guyana roept Rusland op verklaringen in te trekken waarin wordt gesuggereerd dat een militaire basis aan de grens met Venezuela is gebouwd om vluchtelingen uit dat land te trainen om naar huis terug te keren en de Spaanstalige natie te destabiliseren. Deze beweringen zijn donderdag gedaan door woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan de zijlijn van het International Youth Forum Eurasia Global in de Russische stad Orenburg.

De regering van Guyana heeft de claims vrijdag echter als onjuist aangemerkt. "De regering van Guyana roept de regering van de Russische Federatie op om deze ongegronde verklaring die volkomen onjuist is, onmiddellijk in te trekken", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Georgetown.

Volgens het ministerie is dit incident bijzonder jammer, aangezien de betrekkingen tussen Guyana en Rusland altijd gebaseerd zijn geweest op wederzijds respect, vertrouwen en vriendschap. In feite bevestigde het de ondubbelzinnige toewijding van de regering van Guyana aan de doeleinden en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties.

“Guyana is altijd vastberaden geweest in zijn pleidooi voor verschillende beginselen van internationaal recht, waaronder met name de soevereine gelijkheid van staten. Guyana verwerpt daarom categorisch elke suggestie dat het toestaat dat zijn soevereine territorium wordt gebruikt op een manier die niet in overeenstemming is met zijn naburige en vreedzame betrekkingen met Venezuela,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bewering van de Russische woordvoerster komt voort uit de langdurige controverse tussen Guyana en Venezuela die naar het Internationaal Gerechtshof wordt gestuurd als een middel voor een vreedzame regeling. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Guyana zich volledig inzet voor dit besluit van de Verenigde Naties in januari 2018. De grensconflicten kwamen voort uit de stelling van Venezuela dat de Arbitral Award van 1899 tot vaststelling van de grens tussen Brits-Guyana en Venezuela 'nietig' is.

De Russische woordvoerster zei dat het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland "de bouw van een militaire basis op één van de eilanden aan de monding van de Essequibo rivier voltooide onder een plausibel voorwendsel - zogenaamd om de smokkel van wapens en drugs te stoppen”. Zakharova zei verder: “er zijn al enkele tientallen zogenaamde 'vluchtelingen' uit Venezuela aangekomen om training te volgen als onderdeel van verkennings- en sabotagegroepen, om vervolgens naar Venezolaans grondgebied te worden gestuurd om de situatie te destabiliseren en passende acties uit te voeren - van extremistisch tot terroristisch”.

Het Britse ministerie van Defensie ontkende vrijdag echter de aantijgingen dat het betrokken was bij een complot om de Venezolaanse regering omver te werpen met behulp van een militaire basis in Guyana om gewapende milities op te leiden. Het in het Verenigd Koninkrijk (VK) gevestigde Morning Star citeerde een woordvoerder van het ministerie van Defensie: “De claims van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn duidelijke desinformatie. Het VK bezit, bouwt niet, en opereert  geen enkele basis in Guyana”.

In de afgelopen jaren heeft Venezuela verslechterde economische en politieke onrust ervaren. In feite heeft de verslechterde politieke situatie het leven geschonken aan een parallelle regering, waardoor de natie zich op een onbekend terrein bevindt - met twee presidenten. Veel landen over de hele wereld erkennen nu oppositieleider Juan Guiadó echter als de interim-president na de verkiezingen van 2018, waarin president Nicolás Maduro is herkozen. Een meerderheid van de internationale gemeenschap heeft deze verkiezingen echter als frauduleus beschouwd.

De huidige crisis die Venezuela overspoelt, is nu in zijn vijfde opeenvolgende jaar en volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties eerder dit jaar, heeft bijna een kwart van de eens welvarende bevolking van de Zuid-Amerikaanse natie dringend hulp nodig met maar liefst 94 procent van de inwoners van Venezuela die in armoede is gedompeld.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February