Brazilië: Bolsonaro boos op Noorwegen
17 Aug, 06:33
foto
Sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro is de ontbossing van het Amazonewoud met rasse schreden toegenomen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft boos gereageerd op het besluit van Noorwegen om de financiering van projecten om de ontbossing in Brazilië te beteugelen. Het besluit volgt nadat de rechtse regering de activiteiten van een fonds dat de hulp ontving, blokkeerde.

"Is Noorwegen niet dat land dat walvissen daar op de Noordpool doodt?" vroeg hij retorisch aan verslaggevers nadat Noorwegen zei dat het de betaling van ongeveer US$ 33 miljoen zou stoppen. "Neem dat geld en help Angela Merkel om Duitsland te herbebossen."

Duitsland heeft eerder US$ 39 miljoen voor de financiering van nieuwe projecten van het ministerie van Milieu gericht op het behoud van de Amazone in Brazilië opgeschort, vanwege zorgen over de toenemende ontbossing. Noorwegen werkt al meer dan tien jaar nauw samen met Brazilië om het Amazone-regenwoud te beschermen en heeft meer dan US$ 1,2 miljard gedoneerd aan het Amazone-fonds, waarvan het verreweg de grootste donor is.

Na wijzigingen door de regering van Bolsonaro die de bestuursstructuur van het fonds hebben gewijzigd en de stuurgroep hebben gesloten die de projecten selecteert die moeten worden gesteund, heeft Noorwegen besloten de financiering stop te zetten. De Noorse minister van Klimaat en Milieu, Ola Elvestuen, bevestigde tegenover lokale media dat de financiering was stopgezet, omdat Brazilië zijn overeenkomst met Noorwegen en Duitsland verbrak door het bestuur van het Amazone-fonds en zijn technische commissie te sluiten.

Tot dusverre is nog geen formeel voorstel gedaan voor de samenstelling van een nieuwe commissie. Brazilië is de thuisbasis van 60 procent van de Amazone, het grootste tropische regenwoud ter wereld en wordt gezien als essentieel voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Sinds het begin van de termijn van Bolsonaro vorig jaar is de ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië enorm toegenomen. Er is geen zicht op plannen om de ontbossing de komende jaren te vertragen. In juni en juli dit jaar steeg de ontbossing ten opzichte van voorgaande jaren.

Na het vrijgeven van die gegevens moest het hoofd van het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zijn positie verlaten onder vermelding van een "niet-duurzame" situatie. Bolsonaro, die begin dit jaar aantrad, heeft zich herhaaldelijk scepsis geuit over het ontbossingspercentage in de Amazone en de gegevens ter discussie gesteld. Hij heeft ook voorgesteld om 's werelds grootste tropische regenwoud te openen voor mijnbouw, landbouw en de bouw van dammen.

Milieuactivisten hebben gewaarschuwd dat de krachtige opmerkingen van Bolsonaro waarin wordt opgeroepen tot openstelling van de Amazone voor ontwikkeling en kritiek op het milieuhandhavingsagentschap van het land (Ibama) om het opleggen van te veel boetes, houtkappers en veeboeren zou aanmoedigen te profiteren van ontbossing.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February