Tekort kippenvlees Guyana door aanpak smokkel uit Suriname
01 Aug 2019, 10:32
foto
Buurland Guyana kampt met een tekort aan kippenvlees, doordat de smokkel uit Suriname strak wordt aangepakt.


Het huidige landelijke tekort aan kippen in buurland Guyana wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de aanpak van de smokkel van kippenvlees. De Guyana Poultry Producers Association (GPPA) legt in een persbericht uit dat het huidige tekort zijn oorsprong heeft in de smokkel van kippenvlees vanuit Suriname die in grote hoeveelheden in 2018 begon. Op dat moment gold in Suriname een invoerrecht van 5% op geïmporteerde kip, waardoor grote hoeveelheden Amerikaanse en Braziliaanse kip hun weg via smokkel naar Guyana vonden.

Guyana ervaart een tekort aan kippenvlees. Populaire fastfoodrestaurants hebben daardoor hun maaltijd-keuzes beperkt.  De lage invoerrechten die vorig jaar nog golden in Suriname, hebben bijgedragen aan een overschot aan kip in Guyana. Lokale pluimveehouders konden immers niet inschatten hoeveel gesmokkelde kip het land binnenkwam en bleven volgens de norm  produceren", schetst GPPA de situatie. Dit overschot aan kip duurde volgens de associatie van eind mei 2018 tot maart 2019.

Vanaf juni 2019 zijn de invoerrechten op geïmporteerde kip in Suriname verhoogd van 5% naar 40%, wat een negatieve invloed had op de "gesmokkelde kippenhandel". De Guyanese Pluimvee associatie zegt dat Guyana ook stappen nam tegen de gesmokkelde kip en het  erop leek dat zijn inspanningen resulteerde in grote inbeslagnames van kip die illegaal over de grens werden binnengebracht.

In maart 2019 bleken de pluimveehouders overtollige kip in hun hokken te hebben die tussen de 12 en 15 weken oud waren (terwijl de normale groeiperiode zes weken is). De vertraagde tijd voor de verkoop van deze overtollige kip resulteerde in lange vertragingen voordat boeren met een nieuwe partij kuikens konden beginnen, zei de vereniging. Zij legt uit dat voor nieuwe kuikens de kooien leeg moeten zijn.

Momenteel is de import van broedeieren toegenomen en hebben lokale boeren voldoende voorraden kip op hun bedrijf geplaatst die over ongeveer twee weken de verwerkingsleeftijd bereiken. De associatie verwacht dat hiermee een einde komt aan het huidige kippentekort.
Advertenties