Ministersdelegatie naar Rosebel-gebied
29 Jul, 11:20
foto
De bus waarmee werknemers worden vervoerd is in de fik gestoken door woedende porknokkers.


De ongeregeldheden zijn nadat politieversterking naar de plant van Rosebel Gold Mines was gestuurd afgenomen, zegt het ministerie van Justitie en Politie (J&P)  in een persbericht. Na melding van de schermutselingen op het complex van de goudmaatschappij in het district Brokopondo, zou het ministerie direct politieversterking naar het gebied hebben gezonden.

De ministers van J&P, van Natuurlijke Hulpbronnen en van Regionale Ontwikkeling zullen vandaag een bezoek brengen aan het gebied. NH-minister Sergio Akiemboto zou gistermiddag al afreizen naar het gebied, maar hem werd geadviseerd dat niet te doen omdat de situatie onoverzichtelijk was en de veiligheid niet was gegarandeerd.

De bewindslieden zullen samen met districtscommissaris Frederik Finisie en het traditioneel gezag praten over de ontstane situatie. Er zal worden geprobeerd om met alle relevante actoren tot een structurele oplossing in de kwestie te komen, zegt het ministerie van J&P via het Nationaal Informatie Instituut. De planning is ook dat delegatie een bezoek brengt aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Het ministerie voegt eraan toe dat het alles met al zijn ten dienste staande middelen doet om de rust in het gebied terug te brengen. Bij schermutselingen in de Romaput die gistermiddag uit de hand liepen, is een porknokker doodgeschoten, terwijl een andere werd gewond. Uit vergelding hebben de verhitte porknokkers en dorpelingen materieel van het goudbedrijf in brand gestoken. Er zouden vijf graafmachines en een bus in vlammen zijn opgegaan. Vanuit de directie van  Rosebel Gold Mines is nog geen officiële mededeling gedaan over de situatie. De personeelsbond bij het bedrijf heeft uit veiligheidsaspecten de werknemers aangezegd het werk te stoppen totdat er duidelijkheid is en er garanties zijn voor de veiligheid van de mensen.