Vicepresident waardig?
Dat waren opzienbarende opmerkingen waarop de vicepresident (vp), Ashwin Adhin meende in de afgelopen week de gemeenschap te moeten vergasten. De vp vindt dat de burgers hun woede over de thans heersende slechte financieel-economische situatie niet moeten richten op de huidige regering, maar op regeringen onder leiding van president Ronald Venetiaan.
Het schrappen van de drie nullen op onze bankbiljetten werd gelijkgesteld aan volksverlakkerij. Vreemd dat de vp niet begreep dat hij met dit soort opmerkingen zeer kwetsend bezig is naar de zeer eerbare burger van ons land, André Telting. Zich kennelijk van geen kwaad bewust verklaarde de vp namelijk in een daaropvolgend interview niets kwaads te hebben gezegd over onze gewezen Centrale Bank van Suriname Governor, André Telting. Integendeel heeft hij – naar zijn zeggen - grote bewondering voor Telting. Weet de vp dan niet dat André Telting en de toenmalige minister van Financiën, Humphrey Hildenberg, de architecten waren achter het financieel-economisch herstel van Suriname in de negentiger jaren van de vorige eeuw en het begin van de 21e? De periode die hij zo negatief beschreef.
De opmerkingen van de vp deden vooral veel stof opwaaien vanwege het feit dat wij – van mensen die tot oordelen bevoegd zijn – tot dan toe geen (noemenswaardige) wanklanken gehoord hadden over het financieel economische beleid waar hoofdzakelijk het signatuur van Telting en Hildenberg onder stond.
André Telting en Humphrey Hildenberg konden autonoom hun werk als monetaire autoriteiten doen, zonder te vrezen dat president Venetiaan en zijn regeerteam hen middels drogredenen de laan uit zouden sturen.
Die regeringen onder aanvoering van president Venetiaan respecteerden alle instituten, met name de constitutionele.
Vp Adhin fulmineerde over het feit dat in die tijd de afdeling Invoer, Uitvoer, Deviezen (IUD) - die zorgde voor regulering van deviezen - opgeheven werd.
De burgers mochten vrij over deviezen beschikken en zelfs deviezenrekeningen openen op particuliere banken. Woedend concludeerde de vp dat de burgers thans gezamenlijk meer deviezen op de banken hebben dan de overheid. Als dat klopt, zouden wij erop kunnen wijzen dat de huidige regering een broodje van eigen deeg krijgt. De Wet op de Staatsschuld, die mede door Hildenberg was geïntroduceerd om de overheid te dwingen tot het voeren van een prudent beleid, werd illusoir gemaakt door het steeds verruimen van het obligoplafond. Hadden de huidige regeerders de 'eenvoudige' lessen van Hildenberg en Telting maar ter harte genomen: “Je kan niet meer uitgeven dan je ontvangt. Als je leent moet dat voor iets duurzaams zijn, maar zeker niet voor de consumptie.
De vp toont zich duidelijk warm voorstander van een geleide economie. Een economie die zelfs Cuba, China en Rusland nu bezig zijn af te zweren.
De overheid moet reguleren, maar door de volkssoevereiniteit waar wij ons middels de grondwet aan gecommitteerd hebben, moet het besturen plaatsvinden tot meerdere glorie van de burgers en niet ten faveure van een groep “bevoorrechten”.
Hopelijk zijn de uitspraken van de vp geen opmaat om nog meer beperkende maatregelen te nemen tegen particuliere bezitters van een valutarekeningen.
De uitspraken van de vp geven reden tot de noodzaak van serieuze debatten tussen ter zake deskundigen. Laat de vp economen voorstellen die het opneemt tegen economen die het beleid van de regeringen van Venetiaan/Sardjoe/Ajodhia c.q. NF/V7 verduidelijken.
Laten we onze respectabele bestuurders met een roemrijk verleden niet door het slijk halen. Het is laf en ondankbaar om mensen die met hart en ziel, onbaatzuchtig gewerkt hebben aan de opbouw van Suriname valselijk te beschuldigen. Het doet niet alleen pijn, maar het stimuleert anderen niet tot dit opofferend gedrag.
Beseft de vp niet dat hij en zijn regering dubbelhartigheid kan worden verweten. Als dat financieel-economisch beleid van die Nieuw Front-regeringen zo slecht was waarom gaf de huidige regering toestemming om het boegbeeld daarvan, Humphrey Hildenberg, in juni 2017 met staatseer te begraven?
De geschiedenis zal duidelijk maken dat regeringen o.l.v. Ronald Venetiaan - zonder met bravoure te spreken van een 'kruistocht tegen de corruptie' meer gedaan hebben om corruptie te voorkomen of te bestraffen dan de huidige regering.
Ik blijf erbij dat onze verkiezingscampagnes te vroeg zijn begonnen. Als de soep nu al zo heet wordt opgediend, wat zal dat dan volgend jaar worden. Het lijkt mij dat de president en de vicepresident de overige politici moeten voorgaan in het bewaren van rust en het etaleren van rationeel gedrag. Ik hoop dat de vicepresident in het vervolg zijn woorden met meer zorg zal kiezen, maar vooral niet zonder dat hij daartoe redenen heeft, in het wilde weg zal beschuldigen.
Hans Breeveld
Vandaag
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie