Deel Braziliaanse slachtoffers vertrokken
30 Dec 2009, 15:00
foto


Ruim 25 Braziliaanse slachtoffers, onder wie vijf zwaar gewonden, zijn teruggegaan naar hun eigen land. De Braziliaanse regering zette hiervoor een legervliegtuig in. Er zijn medische voorzieningen getroffen om de gewonden medische hulp te bieden aan boord. Zo zijn er intensive-care faciliteiten in het vliegtuig aangebracht.
Een team van medici en andere hulpverleners zijn aan boord van het vliegtuig.

De Braziliaanse ambassade stelde een lijst op waaruit blijkt dat 124 personen zich op Kerstnacht bevonden in het grensstadje Albina waar onlusten uitbraken. Acht personen worden nog vermist. Hardnekkige geruchten over het aanspoelen van lijken, blijken tot nu toe niet hard gemaakt te worden. De Braziliaanse, Franse en Surinaamse autoriteiten ontkennen de vondst van lijken.
Officieel is de dood van een lokale bewoner op Kerstnacht bevestigd. Hij werd doodgestoken door een Braziliaan waarna een groep mensen wraak nam op Brazilianen en Chinezen. Huizen, supermarkten, hotels en voertuigen werden in brand gestoken, terwijl twintig Braziliaanse vrouwen aangifte deden van verkrachting. Hierbij raakten dertien personen gewond. De justitie heeft intussen 41 personen aangehouden.

Extra militairen en politiemannen blijven in het grensgebied om de orde te handhaven. Hij kondigde een grootscheepse actie aan tegen “gangsters”. Hoewel er veel kritiek geleverd wordt in de Braziliaanse media over de onlusten in Albina, maakt de Braziliaanse regering geen verwijten aan Suriname. Het buurland beschouwt het voorval als een incident en deelt in de kosten die gemaakt zijn om mensen op te vangen
Advertenties