Indonesië kondigt verhuizing hoofdstad aan
29 Apr 2019, 19:13
foto
Jakarta is aan het zinken. Ook het verkeer loopt helemaal vast. Verhuizen van de hoofdstad is weer aangekondigd. (Foto: Getty Images)


De minister van Planning van Indonesië, Bambang Brodjonegoro, heeft de verhuizing hoofdstad Jakarta, aangekondigd. De nieuwe locatie is nog niet bekend, maar volgens de lokale berichten is één van de koplopers de stad Palangkaraya, op het eiland Borneo, meldt BBC.

Brodjonegoro verklaart de belangrijke beslissing van president Joko Widono om de hoofdstad te verplaatsen. Jakarta, die meer dan 10 miljoen inwoners telt, is aan het zinken. Onderzoekers zeggen dat grote delen van deze megastad in 2050 volledig onder water zullen liggen. Noord-Jakarta zonk in 10 jaar 2,5 meter en zakt nog steeds gemiddeld 1-15 cm per jaar. De stad ligt aan de kust op moerassig land, doorkruist door dertien rivieren. De helft van Jakarta ligt onder de zeespiegel. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is de winning van grondwater dat wordt gebruikt als drinkwater en om te baden. De aankondiging komt nadat Widono eerder deze maand de overwinning van de algemene verkiezingen in het land heeft geclaimd, hoewel de officiële resultaten pas op 22 mei bekend gemaakt zullen worden.

Het idee om de hoofdstad te verplaatsen is al meerdere malen aangehaald door verschillende regeringen sinds de onafhankelijkheid van het land in 1945. Behalve dat Jakarta aan het zinken, loopt het verkeer behoorlijk vast. Leden van de regering worden onder begeleiding van de politie gebracht naar vergaderingen, anders komen zij nooit op tijd. De planningsminister zegt dat deze situatie de Indonesische economie US$ 6,8 miljard kost.

In een besloten kabinetsvergadering zijn drie opties besproken om dit probleem op te lossen en gepresenteerd aan de president. Een daarvan betrof het maken van een speciale zone voor overheidsgebouwen in de huidige hoofdstad; het tweede was om de overheid net buiten Jakarta te verhuizen; en de derde, wat de president prefereert, is om een gloednieuwe hoofdstad op een ander eiland te bouwen. Indonesiërs staan sceptisch tegenover de geplande verhuizing. Zij hebben dit eerder gehoord en geen van de zes presidenten van Indonesië heeft dit volgens hen kunnen uitvoeren.

De belangrijkste kandidaat is Palangkaraya, honderden kilometers naar het noordoosten in centraal Kalimantan - het deel van Borneo dat tot Indonesië behoort. De stad ligt geografisch dichtbij het centrum van de archipel en de grondlegger van Indonesië, Soekarno, stelde eerder voor om het de hoofdstad te maken. In Palangkaraya is er een gemengde reactie op het idee dat hun slaperige stad de hoofdstad van het land wordt. Volgens Brodjonegoro kan het proces tien jaar duren. Hij haalt daarbij als voorbeeld Brazilië aan die zijn hoofdstad verhuisde van Rio de Janeiro naar Brasilia.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April