Braziliaanse Inheemsen op de been voor hun rechten
26 Apr 2019, 05:52
foto
Braziliaanse inheemsen willen dat hun rechten eindelijk worden gehonoreerd. Zij protesteren tegen het beleid van president Jair Bolsonaro. (Foto:
Amazon Watch)


In Brasilia, de hoofdstad van zuiderbuurland Brazilië, hebben duizenden inheemsen zich verzameld om hun land en culturele rechten te verdedigen tegen de regering van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. De inheemsen voelen zich bedreigd daar Bolsonaro bij zijn aantreden in januari heeft beloofd hen te integreren met de rest van de bevolking. Ook heeft de president zijn twijfels geuit over het bestaan van de reservaten.

Het protest maakt deel uit van de jaarlijkse ‘Free Land’ demonstratie, welke drie dagen duurt. De protesteerders hebben langs de hoofdweg naar het iconische congresgebouw hun kamp opgezet, te midden van de zware beveiliging. Naast nationale media krijgen de actievoerders ook internationale aandacht.

Volgens Bolsonaro zijn de inheemse gebieden te groot in verhouding met het aantal mensen die er wonen. Hij heeft beloofd de nieuwe markeringen te bevriezen en een aantal gebieden te openen voor de landbouw en de mijnbouw. Zo heeft de president het Braziliaanse agentschap voor Inheemse rechten, Funai, al overgedragen aan het ministerie van Landbouw. Dit controversieel besluit wordt gezien als een overwinning van de machtige agrobusiness in het land. Volgens Funai zijn er meer dan 400 afgebakende inheemse gebieden in het hele land met ongeveer 500.000 inwoners. De meerderheid van hen bevindt zich in het Amazonegebied en sommige leven volledig geïsoleerd.

"Deze regering die nu de macht heeft, probeert de inheemse bevolking uit te roeien, maar onze mensen zijn krijgers," zegt de inheemse leider Cacique Dara aan persbureau AFP. "We geven niet om rijkdom, het belangrijkste is de natuur."
De activisten menen dat de versoepeling van de bescherming kan leiden tot meer ontbossing van het Amazone-regenwoud en een bedreiging vormen voor het bestaan van inheemse stammen. De demonstranten zouden leden van het Congres en het Hooggerechtshof ontmoeten, maar er zijn geen gesprekken gepland met de overheid.