Standard & Poor’s handhaaft ‘B’ rating; outlook stabiel
19 Apr 2019, 12:26
foto


Het kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor’s handhaaft zijn ‘B’ rating op de lange termijn voor Suriname. De vooruitzichten zijn stabiel, zegt het bureau in zijn jongste beoordeling dat op 18 april is gepubliceerd.

De stabiele vooruitzichten weerspiegelen onze verwachtingen dat in de komende 12 maanden de reële bbp-groei positief zal blijven, waarbij de door grondstoffen gevoerde exportgroei leidt tot aanhoudende overschotten op de lopende rekening en een gematigde groei van de centrale-bankreserves, zegt S&P. Het bureau gaat er van uit dat de overheid de btw (bruto toegevoegde waarde) uitstelt tot na de verkiezing van 2020, waardoor de eerder verwachte verbetering van de fiscale resultaten wordt uitgesteld.

De verkiezing verhoogt de onzekerheid in de fiscale prognose van S& P, “omdat de uitgaven in de aanloop aanzienlijk kunnen stijgen.” De verwachting is dat de wisselkoers stabiel zal blijven, de inflatie verder zal afnemen en de druk op het binnenlandse banksysteem zal afnemen. “De aankondiging van aanvullende stappen om het beleggersvertrouwen en de bbp-groei te stimuleren, in combinatie met de voortgezette productie uit de goudmijnen van Suriname, kan de beweging van de overheid naar houdbaarheid op de lange termijn verder versnellen.”

De kredietbeoordelaar verwacht dat de lopende rekening van het land zal verbeteren tot een 1% overschot van het bbp in 2021 en 2022. Hij spreekt zijn verwachting uit dat de overheid de begrotingstekorten in de komende twee jaar zal financieren. “Verbetering van de reserves van de centrale bank heeft de externe kwetsbaarheden van Suriname verminderd, aangezien zij US$ 580 miljoen (meer dan vier maanden importdekking) bereikten, en zou verder moeten stijgen en mogelijk tegen 2022 meer dan US$ 1 miljard bereiken.”

Gezien de vertraging in de btw-uitvoering, verwacht S&P nu dat de begrotingssaldi in 2019 en 2020 slechts licht zal verbeteren. Het netto overheidstekort zou moeten dalen tot ongeveer 7% van het bbp in 2019 en 6% in 2020, van bijna 8,5% in 2018.