VIDS-voorzitter: Aanvallen en dreigementen verwacht
27 Sep 2018, 04:19
foto
Stempel van de granman van Kwamalasamutu, Songo Alalaparoe.


Granman Asongo Alalaparoe van de Trio’s is samen met zes zuidelijke dorpen per direct opgestapt uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). In een brief zegt het grootopperhoofd dat de dorpen zich gebruikt en misbruikt voelen. "Wij zullen daarom onze eigen ontwikkeling ter hand nemen," stelt Alalaparoe in een brief aan Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS. Jubitana om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het proces van grondenrechtenvraagstuk "in een cruciale fase is, waarbij het verwachtbaar is dat er aanvallen en dreigementen komen. Het bestuur is in beraad over deze kwestie en komt binnenkort met een verklaring uit".

De zes dorpen die uittreden uit de VIDS zijn: Kwamalasemuto, Alalapadu, Sipaliwini, Coeroeni, Amotopo en Tepu. Als eerste is Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, tevens ex-voorzitter van de VIDS uit de organisatie gestapt. Daarna volgenden de dorpen Grankreek, Columbia en Bernarddorp. Van de 52 dorpen die aangesloten zijn bij de VIDS zijn tien eruit gestapt.

In de brief van Alalaparoe wordt aangegeven dat Jubitana zich nimmer heeft bekommerd over het lot van de dorpen in het zuiden. De dorpen stellen dat ze verkeerde informatie hebben gekregen over het grondenrechtenvraagstuk. Uit alle brieven van dorpen die uitgetreden zijn uit de VIDS tot nu toe, blijkt dat de strekking hetzelfde is. Per ommegaande wordt het lidmaatschap van de organisatie opgezegd.

Jubitana merkt op dat hij zich als persoon niet aangesproken voelt door de dorpen die hebben besloten eruit te stappen, maar als VIDS-voorzitter doet het hem toch wel wat dat er verdeeldheid is ontstaan. De regering moet het vonnis over de grondenrechten uitvoeren en zich houden aan het stappenplan", stelt Jubitana. Hij ziet de ontwikkeling, waarbij dorpen uit de VIDS stappen, in dit licht.

De voorzitter van de VIDS kan inkomen dat er dorpen zijn die zeggen over onvoldoende informatie te beschikken. De dorpen liggen verspreid over het hele land. Op basis van de mogelijkheden en middelen die er zijn, worden de dorpen aangedaan om informatie te verstrekken. Het bestuur zal de interne strategie bepalen. Jubitana kan niet garanderen dat er niet nog meer afbrokkeling plaatsvindt, omdat hij niet weet met welke toezeggingen en giften de mensen op de dorpen afkomen om zich te keren tegen de VIDS. 'Wij zijn in alle oprechtheid bezig," stelt Jubitana.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 27 September
Monday 26 September
Sunday 25 September