Misiekaba: Nederlandse minister slaat plank volledig mis
18 Jul 2018, 10:51
foto
André Misiekaba, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), vindt dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich belachelijk maakt met zijn uitspraken.


"Deze minister van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft geen kaas gegeten van het reilen en zeilen in Suriname. Met zijn uitspraken over 'failed state' slaat hij de plank volkomen mis. Juist op een punt waar Suriname heel sterk staat, bekritiseert hij ons." Zo reageert NDP-fractieleider tevens voorzitter van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken, André Misiekaba, tegenover Starnieuws op uitlatingen gedaan door de Nederlandse minister Stef Blok over Suriname.

Misiekaba benadrukt dat Nederland juist van Suriname zou kunnen leren op het punt van harmonieus samenleven van verschillende groepen, ondanks de verdeel- en heerspolitiek die de koloniale heersers, de voorouders van deze minister, hebben gevoerd. De politicus merkt op dat de koloniale machthebbers de verschillende bevolkingsgroepen juist verdeeld wilden houden. "De koloniale voorouders van deze meneer schroomden niet om de verschillende bevolkingsgroepen geografisch verdeeld te situeren in het land. Hierdoor zouden wij een verdeelde bevolking moeten hebben. Het volk van Suriname heeft samen met de politieke leiders van toen en nu het gemanaged om toch broederlijk met elkaar en naast elkaar te wonen en te leven. Wat een verdeelde toestand zou moeten zijn, is niet gelukt," stelt Misiekaba.

De NDP-topper merkt op dat Suriname juist wordt geroemd dat ondanks diverse bevolkingsgroepen, religiën, cultuur en talen er voorbeeldig met elkaar geleefd wordt. Suriname is een voorbeeld in de wereld. "Als ik Suriname mag vertegenwoordigen in het buitenland, wordt Suriname door mij voorgesteld als 'the little United Nations'. Want dat is wat wij zijn", zegt Misiekaba. "Deze meneer heeft duidelijk geen kaas gegeten van de situatie en ik zou zeggen 'shame on him'. Een minister van Buitenlandse Zaken zou zich toch wel meer moeten verdiepen in Suriname. De relatie tussen Suriname en Nederland is toch wel een relatie waarbij wij zouden moeten zeggen, dat hoewel het politiek niet gemakkelijk is, dat de twee volkeren toch nauwe banden met elkaar hebben. Alleen maar op basis van dit feit zou de man zich moeten laten inwerken. Dat is duidelijk niet gedaan," concludeert de volksvertegenwoordiger.

Misiekaba adviseert Blok om te praten met zijn ambtgenoot van Frankrijk. Suriname grenst aan Frans-Guyana, dat een overzees departement is van Frankrijk. De Franse minister kent Suriname wel. "Hij zou hem kunnen raadplegen. Hij zou verder ook zijn zaakgelastigde hier in Suriname kunnen raadplegen, want die weet en die kent wel de sterke punten van ons. Nogmaals juist op het punt waar wij het allersterkst zijn en op het punt waar wij kampioen zijn, op dat punt komt deze meneer ons bekritiseren. Hij slaat de plank volledig mis. Dus ik adviseer hem om in te werken en geen gekke dingen te zeggen die lachwekkend overkomen," laat Misiekaba optekenen.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August